NRK Meny
Normal

Giske åpnet norsk hus i Texas

Næringsminister Trond Giske er på besøk i Houston, en av byene utenfor Norge med flest nordmenn. Her skal han bli bedre kjent med norsk næringsliv som har etablert seg i byen.

Trond Giske åpner Norway House i Houston

Næringsminister Trond Giske var med på åpningen av Norway House i Houston.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård (USA)

Giske deltok tirsdag på åpningen av Norge eget hus, Norway House, i Houston i Texas.

Byen er USAs energihovedstad, og et sentrum for kontrakter som skrives på verdensbasis innenfor olje- og gassektoren.

Houston har et stort forskningsmiljø, og over 130 norske bedrifter er allerede på plass. Ifølge konsulatet er Giske den første næringsministeren som besøker byen.

Norway House i Houston, Texas

Norway House i Houston, Texas.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Trond Giske åpner Norway House i Houston

Næringsminister Trond Giske på åpningen av Norway House.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Trond Giske åpner Norway House i Houston

Giske fikk en beltespenne i gave fra den «norske» byen Clifton.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Byen har rundt 7000 nordmenn, og er en av byene med flest nordmenn utenfor Norge. Nå skal også mindre selskaper få drahjelp av et norsk forretningshus.

Vil ha flere norske hus

Giske mener norske selskaper, spesielt innenfor olje og gass, nå må komme seg ut og skaffe seg internasjonalt fotfeste for å redde sin egen framtid.

– Jeg tror det er viktig for norske selskaper i olje- og gassindustrien å få et internasjonalt fotfeste. Etterhvert som de store olje- og gassutbyggingene i Norge blir færre, må disse selskapene tilpasse seg en tilværelse ute i verden, sier Giske til NRK.

Giske mener selskapene må være tilstede i andre land der det foregår oljeutvinning, og trekker fram Brasil og Sør-Kinahavet som steder der man kan vinne markedsandeler.

– Jeg tror det internasjonale fotfestet gir tryggere arbeidsplasser, også hjemme i Norge. For det andre finner man gode forretningspartnere, slik at man får en vinn-vinn-situasjon. Ikke bare får man et samarbeid i landet man opererer i, men kanskje kan de fellesskapene også gjøre at selskapene styrkes i andre markeder, sier Giske.

Giske vil også ha flere norske hus rundt om i verden for å hjelpe næringslivet, og mener det er viktig med tettere samarbeid mellom myndigheter og næringsliv for å møte konkurransen ute.

– Det å være internasjonal og skape nye verdikjeder, tror jeg er en del av den globale økonomiske framtiden, sier Giske.

Norway House blir ressurssenter

De største norske selskapene i Houston er Statoil, Det Norske Veritas, Aker og Kongsberggruppen. Også DnBNOR har tilhold i byen.

Houston er et mekka for nisjemarkeder, og det er over 100 mindre norske bedrifter som også levererer deler og tjenester til de store innenfor olje- og gassindustrien.

I tillegg er romforskning- og sykehusindustrien stor.

Norway House skal bli et ressurssenter der Innovasjon Norge, Handelskammeret og generalkonsultatet havner under samme tak, styrker tilstedeværelsen og blir mer synlig.

Norway House i Houston, Texas

Norway House i Houston, Texas.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt