Den russiske presidenten viste ingen store tegn til oppmykning når det gjelder nabolandet under en tale på et stort økonomiseminar i St. Petersburg.
– Krisen i Ukraina startet da Janukovitisj utsatte undertegningen av en avtale med EU. Dette ble etterfulgt av et kupp, støttet av våre amerikanske venner, og som resultat av dette er det nå en fullskala borgerkrig i landet, sa Vladimir Putin.
Selv om Putin hevdet at Janukovitsj teknisk sett fortsatt er Ukrainas president vil Russland respektere resultatet av presidentvalget som holdes førstkommende søndag.
– Vi forstår at det ukrainske folket ønsker å få en slutt på krisen, og vi vil behandle deres valg og avgjørelse med respekt, forsikret den russiske presidenten.
Han forsvarte samtidig den russiske annekteringen av Krim-halvøya.
– Når det gjelder Krim, er vår posisjon klar. De stemte for det, og det er et ugjendrivelig faktum, sa Putin i talen.
Om Russland ikke hadde grepet inn på Krim, kunne det endt på samme måte som i Odessa, hvor mange prorussere døde etter sammenstøt med ukrainske styrker, er Putins versjon.
Sanksjonene vil slå tilbake
Putin hevdet at sanksjonene som USA, EU og europeiske land har innført mot Russland som reaksjon på anneksjonen av Krim, bare vil slå tilbake på dem selv.
– I en moderne, integrert verden så har økonomiske sanksjoner – brukt som et politisk verktøy – en bumerangliknende effekt. Til slutt vil de ha en påvirkning på selskapene og økonomien i landene som innførte sanksjonene, sa den russiske presidenten.
Samtidig innrømmet han at sanksjonene har en effekt på den russiske økonomien. Det er blant annet vanskeligere for russiske selskaper å skaffe seg tilgang til kapital.
Presidenten varslet derfor at han vil opprette et statlig fond som skal bidra til å utvikle russisk industri, for å kunne erstatte import fra vesten med russiskproduserte varer.
I tillegg vil han gjøre landet mindre avhengig av olje- og gassektoren, og utvikle finanssektoren i tillegg til den vareproduserendeindustrien. Men han understreket at Russland ikke har noen planer om å isolere seg fra verden.
Putin mente USAs ønske om en «unipolar verden», med ett tyngdepunkt, har feilet. Og han hevdet at landet kan ha en baktanke med sanksjonene mot Russland.
– Kanskje våre amerikanske venner – de er sofistikerte typer – har ønske om å dra nytte av sanksjonene for å få en fordel i sin handel og økonomiske forbindelser med Europa, sa presidenten.
Likevel ser Putin for seg et normalisert forhold til USA når det har gått en tid, og vil oppmuntre både europeiske land og USA til et fortsatt samarbeide med Russland.
Gass og oljeavtaler
Deltakelsen på seminaret i i St. Petersburg har kommet i verdenspressens søkelys, etter at president Barack Obama sterkt oppfordret viktige amerikanske bedriftsledere om ikke å delta. Derfor er ingen av toppsjefene for verdens største oljeselskap til stede.
Også i Norge har det vært debatt om deltakelse eller ikke. Statoil-sjefen takket nei, det samme gjorde Orkla-sjefen mens Telenor-sjefen er til stede.
Putin roste i sin tale europeiske selskaper som utviser en langt mer pragmatisk holdning enn sine moderland.
I dag kom nyheten om at det franske energiselskapet Total har signert en samarbeidsavtale med Russlands nest største oljeselskap Lukoil. De to selskapene skal sammen lete etter olje i den vestre delen av Sibir.
Mens italienske ENI har signert en revidert avtale med Gazprom, som kutter prisen kraftig på gassen ENI kjøper.
Flere europeiske land er avhengig av store leveringer av russisk gass, og har derfor vært litt mer tilbakeholdne når USA har ønsket enda tøffere og mer omfattende sanksjoner enn de som hittil er innført. Likevel har EU-landene valgt å stemme for sanksjonene.