Hopp til innhold

Gir pro-russiske aktivister frist til over påske

Ukraina kommer ikke til å gå til aksjon mot de pro-russiske aktivister som har okkupert offentlig bygninger i Øst-Ukraina i løpet av påsken.

Pro-russiske aktivist

Folk passere fredag fredelig forbi det okkuperte rådhuset i Slavjansk der en pro-russisk aktivist holdt vakt foran barrikadene.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Denis Pusjlin

Denis Pusjlin, som leder den selvutnevnte «Folkerepublikken Donetsk» i det østlige Ukraina, sa fredag at hans menn ikke ser seg som bundet av avtalen som ble inngått i Genève torsdag.

Foto: Baz Ratner / Reuters

– Antiterror-operasjonen er satt på vent i påsken. Vi kommer ikke til å bruke makt på dette tidspunktet, sier den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsja til BBC.

Torsdag inngikk utenriksministrene Sergej Lavrov (Russland), Andrij Desjtsjytsja (Ukraina) og John Kerry (USA) samt EUs utenrikssjef Catherine Ashton en avtale i Genève med flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina.

Et av punktene i avtalen var at de pro-russiske aktivistene som har okkupert en rekke bygninger i flere byer i Øst-Ukraina skulle forlate bygningene.

I løpet av gårsdagen ble det klart at aktivistene ikke vil forlate bygningene frivillig.

Etter avtalen i Genève skal Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal få en sentral rolle i å bistå ukrainske myndigheter og
lokalsamfunn med å gjennomføre tiltakene de neste dagene.

– Jeg vet et OSSE er klare til å starte forhandlinger med dem, dersom de er klare til å forlate bygningene, sier utenriksminister Desjtsjytsja.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Presidenttkandidaten Julia Timosjenko

Presidentkandidaten Julia Timosjenko møtte pro-ukrainske aktivister i Donetsk i Øst-Ukraina fredag.

Foto: Alexander Prokopenko/Poo / Reuters

Tok tilbake pansrede kjøretøyer

I går kveld sa ukrainske myndigheter at de hadde tatt tilbake to av de seks pansrede kjøretøyene som ble tatt av pro-russiske opprørere i demonstrasjoner tidligere denne uken.

Ifølge det ukrainske forsvarsmyndigheter skal ingen ha blitt såret i det de kaller en spesialoperasjon.

– To av kjøretøyene som ble overtatt i onsdagens opptøyer, er tatt tilbake, sier departementet i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pro-russisk milits

Pro-russisk milits utenfor det regionale offentlige hovedkvarteret i Slavjansk som aktivistene har okkupert i en uke.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Truer med nye sanksjoner

Etter møtet i Genève har USA advart om at de vil innføre nye sanksjoner mot Russland om de ikke tar sin del av ansvaret. Det har falt svært dårlig i smak på russisk jord.

– Truslene om sanksjoner er fullstendig uakseptable, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse, der de også mener USA har hvitvasket de ukrainske myndighetenes bruk av makt.

Russland understreker at de ikke er alene om å respektere Genève-avtalen.

Fredag varslet samtidig de russiske myndighetene om at nye tropper er sendt til den ukrainske grensen i lys av de urolige forholdene hos naboene.

SISTE NYTT

Siste nytt