Pandagaven er en stor diplomatisk gest fra Kinas side. Kjempepandaen, som lever av bambus i vanskelig tilgjengelige områder mellom Kina og Tibet, er truet av utryddelse og er meget strengt beskyttet av kinesiske myndigheter.
Taiwan har ennå ikke bestemt seg for om de vil takke ja til gaven, som ble tilbudt under den taiwanske opposisjonslederen Lien Chans besøk i landet. Årsaken er ikke politisk, men er først og fremst å finne i vanskelighetene med å finne passende omgivelser for de kresne og sjarmerende dyrene.

For første gang siden 1949 er en Kuomintang-leder i Kina. Her er Lien Chan på tog i Shanghai med sin kone Fang Yu. (Foto: AFP/Scanpix)
Opphever toll
Kina kom også med en rekke andre tiltak for å bedre den anstrengte forholdet over Taiwanstredet. Blant annet vil Kina oppheve toll på over ti forskjellige frukttyper som produseres av taiwanske bønder og eksporteres til Kina.
Kina vil også oppheve reiserestriksjonene som til nå har hindret kineserne i å reise til Taiwan som turister. 3,7 millioner taiwanere besøkte Kina i 2004, mens bare 145.000 kinesere reiste motsatt vei.

Representanter for kinesiske myndigheter hilser den taiwanske opposisjonslederen på flyplassen i Shanghai. (Foto: AFP/Scanpix)
Taiwansk invitasjon
Samtidig sier Taiwans president Chen Shui-bian at han vil invitere Kinas president Hu Jintao til å besøke Taiwan. Det vil fjerne misforståelser, ifølge Taiwans leder.
– Vi håper formann Hu Jintao kan komme til Taiwan. Fastlands-Kina mangler forståelse av Taiwan, og derfor har det vært mange feilvurderinger og misforståelser, sa Chen på en pressekonferanse.
– Hvis han kan komme hit personlig, føler jeg at misforståelsen kan unngås og feilvurderingene bli betydelig redusert, sa Chen.

"Lian Chan, vi ønsker deg velkommen", står det på dette banneret en kinesisk mann viste fram under opposisjonslederens besøk på fastlandet. (Foto: AP/Scanpix)
Anstrengt forhold
Kina betrakter fortsatt Taiwan som del av Kina, og forholdet mellom de to har vært svært anstrengt helt siden Kuomintang-ledelsen flyktet til øya i 1949, etter kommunistenes maktovertakelse på fastlandet.
Siden 1987 har Taiwan vært gjennom en demokratiseringsprosess, og det er vokst frem en sterk alternativ politisk bevegelse som ønsker å erklære Taiwan som selvstendig republikk.
Dette går Kina sterkt imot. I mars i år godkjente landets folkekongress bruk av militærmakt mot Taiwan hvis landet formelt erklærer seg som selvstendig stat. Samtidig er det også et rustningskappløp på gang. Folkekongressen har økt bevilgningene til forsvaret til rundt 185 killiarder kroner, samtidig som Taiwan vi kjøpe våpen fra USA for nær 100 milliarder kroner.

En kinesisk kvinne viser fram det historiske bildet av Kuomintang-lederen Lien Chans møte med Kinas president Hu Jintao. (Foto: AP/Scanpix)
Tøvær
De siste dagene er imidlertid forholdet mellom Kina og Taiwan noe bedret. Lien er den første leder av Kuomintang-partiet som har satt sin fot i fatslands-Kina siden 1949, da kommunistene tok makten i Kina og Kuomintang flyktet til Taiwan. Kuomintang går inn for gjenforening med et demokratisk Kina.
Liens besøk gjorde at Taiwans president Chen Shui-bian, som ønsker et selvstendig Taiwan, også har startet et diplomatisk offensiv overfor Kina. I helgen sa han at han ville be en annen opposisjonsleder, James Soong, om å overbringe et budskap når han denne uken besøker ledelsen i Beijing.
For få dager siden foreslo også president Chen at det opprettes en mekanisme for konsultasjoner om militære spørsmål, for å lette på spenningen.