Hopp til innhold

Gir opp å bygge omstridt oljerørledning – miljøbevegelsen jubler

Selskapet bak oljerørledningen Keystone XL, som skulle gå fra Canada til USA, har bestemt seg å gi opp prosjektet.

Et lager med oljerør til Keystone XL ved Gascoyne i Nord-Dakota.

Et lager med oljerør til Keystone XL ved Gascoyne i Nord-Dakota. Det kanadiske selskapet TC Energy må nå bruke penger på å rydde opp der de skulle bygge rørledningen.

Foto: Terray Sylvester / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Beslutningen fra det kanadiske selskapet TC Energy setter endelig sluttstrek for et prosjekt som har vært omstridt i over ett tiår.

Rørledningen skulle etter planen gå fra oljesandfeltene i Alberta i Canada til oljeraffinerier i Texas og frakte 830.000 fat olje om dagen.

Totalt skulle ledningen være 2735 kilometer lang og koste 8 milliarder dollar – rundt 70 milliarder kroner.

Fra Bush til Obama til Trump til Biden

Keystone-prosjektet består av flere oljeledninger. Den grønne linjen viser den planlagte oljeledningen som nå blir stoppet.

Keystone-prosjektet består av flere oljeledninger. Den grønne linjen viser den planlagte oljeledningen som nå ikke blir bygget.

Foto: Wikipedia Commons

Rørledningen har vært et klima- og miljøpolitisk stridstema siden før daværende president George W. Bush ga tillatelse til bygging i 2008.

I 2015 stoppet president Obama prosjektet, men hans etterfølger president Trump gjorde om beslutningen i 2017, fire dager etter at han var innsatt som president.

På sin første dag på jobben, 20. januar, trakk så president Biden tilbake tillatelsen til å bygge rørledningen.

TC Energy sa da at de vurderte rettslige skritt, men har altså nå bestemt seg for å gi opp prosjektet.

Seier for miljøorganisasjoner

Rørledningen er blitt kritisert for både klima- og miljøfare. Tjæresand-oljen fra Canada er spesielt lite klimavennlig fordi produksjonen i seg selv fører til store utslipp.

Tilhengere av Keystone XL har argumentert for at det er tryggere å transportere olje i rørledninger enn med skip og tog.

Miljøorganisasjoner viste på sin side til at på eksisterende deler av rørledningen var det over ti lekkasjer det første året den var i drift.

Kendall Mackey, medlem av aktivistgruppen @350 sier at beslutningen om Keystone XL var et varsel om hva olje- og gassindustrien har i vente.

– Kampen for å stoppe Keystone XL handlet aldri om en rørledning. Denne seieren sender en klar melding til forurensere og finansfolk: stopp de fossile drivstoff-prosjektene nå eller så vil en nådeløs massebevegelse stoppe dem for dere, sier Mackey til Reuters.

Indigenous Environmental Network – en sammenslutning av urfolk som jobber med miljøspørsmål – jubler over beslutningen.

– Keystone XL er DØD! Vi danser i hjertene våre over denne beslutningen, skriver de på Twitter.

Naturvernforbundet i Norge sier skrotingen av rørledningen er «utrolig gledelige nyheter».

– Dette viser at oljealderen er forbi. USA tar nå store skritt mot en oljefri fremtid ved å stanse nye utbygginger av oljerørledninger. Biden har også stanset leting etter mer olje og gass på føderalt land, skriver leder Truls Gulowsen til NRK.

Han etterlyser samtidig at Norge også beveger seg mer i retning av en oljefri fremtid.

Kampen mot Keystone XL har vært en av de viktigste for miljøbevegelsen i USA i over ett tiår.

Kampen mot Keystone XL har vært en av de viktigste for miljøbevegelsen i USA i over ett tiår.

Foto: ALEX WONG / AFP

Store konsekvenser for Canada

Canada har enorme mengder olje i delstaten Alberta. Problemet for kanadierne er at de mangler gode muligheter til å frakte oljen til markedene.

Å sende oljen til de gigantiske raffineriene i Texas var forventet å gi Canada store inntekter.

– Vi snakker om 100 milliarder dollar (850 milliarder kroner) i årlige eksportinntekter, sa statsministeren for Alberta-provinsen, Jason Kenney, tidligere i år.

Nå sier Kenney at han er «skuffet og frustrert» over beslutningen, men at delstaten fortsatt vil samarbeide om å levere energi til USA.

SISTE NYTT

Siste nytt