NRK Meny
Normal

Gir Morsi-tilhengerne 48 timer

Tilhengere av Egypts avsatte president får 48 timer til å forlate de to områdene i Kairo de har okkupert i såkalte sitt-ned-aksjoner.

Tilhengere av Morsi

Tilhengere av president Morsi demonstrerte i store mengder utenfor Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Samtidig kommer det meldinger fra Kairo fredag kveld om at Morsi-tilhengere nå masjerer mot hovedkvarteret til den egyptiske hæren. Men i 22-tiden har det ikke kommet meldinger om store sammenstøt.

Sikkerhetsstyrker vil umiddelbart begynne å omringe de to områdene der Morsi-tilhengerne i lengre tid har holdt til, og sørge for at ingen vil kunne komme seg inn på områdene, opplyser statlig egyptiske TV fredag ettermiddag.

De som ønsker å forlate områdene vil kunne gjør det uten å bli stoppet.

Etter 48 timer vil så politiet gripe inn og fjerne de som fortsatt oppholder seg i områdene.

Det største området der Morsi-tilhengerne oppholder seg er ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i sentrum av Kairo.

Brukte tåregass mot demonstranter

Fra andre steder i Kairo kommer det meldinger om at politiet brukte tåregass for å spre demonstranter i en forstad til byen.

Politiet grep inn da demonstrantene forsøkte å storme et mediehus, sier en egyptisk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Området som demonstrantene prøvde å storme er Media Production City der de leste satellitt-TV-stasjonene ligger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En talskvinne for den egyptiske regjeringen skjelte fredag ut utenlandske journalister under en pressekonferanse, og beskyldte internasjonale medier for å fordreie sannheten. Regjeringen beskylder også tilhengerne av tidligere president Mohamed Morsi for å bruke kvinner og barn som menneskelige skjold.

Skjelte ut internasjonale medier

Skjelte ut media

De nye myndighetene anklager medlemmer av Det muslimske brorskapet for å bruke kvinner og barn som levende skjold under demonstrasjonen.

Under en pressekonferanse i dag skjelte en talskvinne for myndighetene ut internasjonale medier som stilte spørsmål ved anklagene. Se klippet over.

Morsi-tilhengerne avviser ikke at de har med seg kvinner og barn under protestene, men sier at det viser at de har fredelige hensikter.

– Vi er her med våre koner og barn. Vi ønsker ikke vold, men vi er ikke redde. Vi er ikke terrorister, slik de hevder, sier en av demonstrantene utenfor Rabaa al-Adawiya-moskeen. den regjeringsansatte Ali el-Shishtawi, til nyhetsbyrået Reuters.

Kerry-støtte til militæret

Den amerikanske statssekretæren William Burns lander ifølge Reuters i Kairo sent fredag kveld. Det er allerede varslet protester mot besøket.

USAs utenriksminister John Kerry sier at millioner av egyptere ønsket Morsi bort, skriver NTB.

– Militæret ble bedt om å gripe inn av millioner av mennesker, som var redde for at landet skulle synke ned i kaos, i vold, sa Kerry til den pakistanske TV-kanalen Geo.

– Så vidt vi kan se, har ikke militæret tatt over – så langt. Det er satt en sivil regjering til å lede landet. I praksis gjenopprettet de demokratiet, sa Kerry.

Morsis tilhengere reagerer på Kerrys kommentarer. – Er det hærens jobb å gjenopprette demokratiet? spør Det muslimske brorskaps talsperson Gehad al-Haddad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt