NRK Meny
Normal

Gir ikke opp søket etter MH370

Kineserne skal overta søket etter flyet som forsvant i Det indiske hav for over to år siden. Australia som nå har ansvaret for letearbeidet skal etter planen sende sine skip hjem i begynnelsen av august.

Nan Haj Jiu 102

Skipet Nan Hai Jiu 102 blir utstyrt for å starte opp et nytt søk etter MH370, nå under kinesisk ledelse.

Foto: Supplied / news.au.com

Malaysia Airlines rute MH370 forsvant natt til 8. mars 2014.

Elektroniske spor tyder på at flyet styrtet i innen et område på 120.000 kvadratkilometer vest for Australia.

Nå er nesten hele havbunnen i området finkjemmet, skriver det australske samarbeidsorganet som er ansvarlig for søket i sin siste rapport.

Søkeområdet etter MH370

Området på 120.000 kvadratkilometer i det Indiske hav er nå nesten ferdig søkt uten at noen spor etter MH370 er funnet.

Foto: JACC

Det gjenstår 15.000 kvadratkilometer som ikke er undersøkt, men dette skal være utenfor området der det er mest sannsynlig at flyet møtte sin våte grav.

I alle rapporter australierne har sendt ut i år, står det klart at dersom flyvraket ikke blir funnet i søkeområdet, så vil arbeidet stoppe opp.

De anslår at dette vil skje i august.

Press fra Voice370

Kina, som mistet flest statsborgere i ulykken, har hele tiden vært enig i at nok får være nok når området er søkt ferdig, men mange av de etterlatte har vært kritiske til denne beslutningen.

Sannsynlige områder der MH370 kan ligge

Søkeområdet er delt inn i områder med høyere og lavere sannsynlighet for der vraket kan være. Alle områdene som har høy og middels sannsynlighet er gjennomsøkt.

Foto: JACC

Grupperingen Voice370, som består av familiemedlemmer av de omkomme, sendte ut en pressemelding denne uken der de uttrykker stor bekymring for at søket snart blir avsluttet.

De ber om at letingen etter svar på hva som skjedde med sine pårørende fortsetter i nye områder.

Har skrevet kontrakter

Ifølge meldinger i den delen av fagpressen som dekker verdens rednings- og søkeflåter, så kommer Kina til å overta ansvaret for søket og sette inn et nytt skip i juni.

Skipet er Nan Hai Jiu 102, og er spesialkonstruert for rednings- og søkeoperasjoner.

Arbeid med tauet sonar ombord i Dong Hai Jiu 101

Det nye søket vil foregå på samme måte som det pågående. Dette bildet er fra Dong Hai Jiu 101, og viser sonaren som blir slept over havbunnen for å ta bilder med lyd.

Foto: JACC

Skipet blir nå utstyrt med sonarer som skal brukes i letingen etter MH370, skriver Oceanlogy International i sin siste utgave.

Selskapet MacArtney Underwater Technology bekrefter også på sine hjemmesider at de skal levere utstyr til skipet, og at skipet skal brukes til å søke etter flyet som forsvant.

Dong Hai Jiu 101

Det kinesiske skipet Dong Hai Jiu 101 har vært involvert i søket siden februar i år, og vil sannsynligvis fortsette i det kinesisk ledede søket.

Foto: China Goverment Handout

Den australske nettavisen News.com.au skriver at Nan Hai Jiu 102 sannsynligvis vil samarbeide med skipet Dong Hai Jiu 101 som har vært med i det pågående arbeidet siden februar i år.

Kina, Australia og Malaysia skal møtes

News.com.au har stilt spørsmål om den nye operasjonen til personen som har det politiske ansvaret for det pågående søket nå, samferdsels- og infrastrukturminister Darren Chester.

Darren Chester

Samferdselsminister Darren Chester har holdt fast på at søket Australia har ansvaret for skal avsluttes i august. Søket har til nå kostet 180 millioner australske dollar.

Foto: Steve Dent

Chester bekrefter ikke at et nytt søk vil bli satt i gang, denne gangen under kinesisk lederskap, men departementet hans henviser til et møte mellom Kina, Australia og Malaysia som skal gjennomføres før det pågående søket avsluttes.

Australia har hatt ansvaret for søket, fordi det sannsynlige punktet der MH370 traff havet ligger i australsk ansvarsområde.

Hvor det nye søket skal gjennomføres, er ikke klart.

Området der MH370 kan ligge på havbunnen

I hele det avmerkede området er det mulig at vraket av MH370 kan ligge, det nye søket vil etter all sannsynlighet ligge innenfor dette området.

Foto: JACC
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt