Abbas krever full FN-status

Palestinernes president Mahmoud Abbas bøyer ikke av for presset, men sier han akter å kreve fullt FN-medlemskap for en palestinisk stat.

FN-kopper for palestinsk stat

Ikke alle i Gaza er imot Abbas' plan - disse koppene selges i en suvenir-butikk i Gaza by.

Foto: Adel Hana / Ap

I neste uke reiser Abbas til FNs hovedforsamling for å kreve anerkjennelse som egen stat - til tross for seig motstand fra Israel og USA, og advarsler fra mange europeiske diplomater.

– Vår legitime rett

– Vi drar til FN for å be om vår legitime rett, og oppnå fullt medlemskap for Palestina, sa Abbas i en TV-sendt tale fra Ramallah i dag.

– Vi går til Sikkerhetsrådet, la han til.

LES OGSÅ: Støre vil ikke gi Palestina-løfter

LES OGSÅ: Den arabiske liga støtter FN-medlemskap

LES OGSÅ: FNs generalsekretær støtter palestinsk stat

Men senest i går sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at tiden ennå ikke er moden - at palestinerne ikke bør be FN om å godkjenne en palestinsk stat nå.

Hovedinnvendingen til israelerne - og også amerikanerne - er at en palestinsk stat bør oppnås gjennom forhandlinger, ikke gjennom en FN-resolusjon.

20 år ved forhandlingsbordet

Palestinerne svarer at gjennom nesten 20 år av og på med direkte forhandlinger som skulle munne ut i en palestinsk stat, har man kommet til sluttpunkt. Og at det er flere grunner til det, men at Israels fortsatte nybygging på palestinsk område i Øst-Jerusalem og på Vestbredden er en hovedgrunn.

Det er nesten et år siden det siste forhandlingsforsøket brøt sammen. Det skjedde da Israels statsminister Benjamin Netanyahu nektet å forlenge byggeforbudet på Vestbredden.

LES OGSÅ: Krever byggestans i Øst-Jerusalem

I sin tale i dag sa Abbas at han var klar over at det å gå til FN, ikke vil gjøre slutt på den israelske okkupasjonen. Men han håper det kan styrke palestinernes stilling.

Jevnbyrdige partnere

– Da vil forhandlingene, uansett hvor vanskelige de er, føres mellom to jevnbyrdige stater, sa han.

Et helt diplomatkorps, mange av dem fra EU-land, har forsøkt å få palestinerne til å la være å ta en konfrontasjon i FN. «Belønningen» skulle være en avtale som kan få partene tilbake til forhandlingsbordet i løpet av få uker.

Diplomatene forsøker også å få i stand en slags mellomløsning, der palestinerne blir FN-medlem og får en oppgradert status, men uten en palestinsk stat.

Hvis USA legger ned veto mot en FN-resolusjon om å anerkjenne en palestinsk stat i Sikkerhetsrådet - noe alle tror vil skje - kan Abbas gå videre til hovedforsamlingen.

LES OGSÅ: - FN-avstemning truer Israel

Åpner for ICC-medlemskap

Her har ingen land veto, og det holder med en flertallsavgjørelse. Men hovedforsamlingen har ikke makt til å gi palestinerne en stat. Derimot kan de oppgradere statusen fra «en enhet» til «en ikke-medlemsstat».

Med en slik status kan f.eks. palestinerne bli medlem av den internasjonale straffedomstolen ICC, og dit kan de ta den israelske okkupasjonen av palestinsk land.

Hamas, som har kontrollen i Gaza-stripen, har ingen tro på Abbas plan om å gå til FN.

Ifølge en Hamas-talsmann blir resultatet i beste fall «kosmetisk - spesielt hvis Abbas sier at målet er å komme tilbake til forhandlingsbordet med okkupasjonsmakten».

SISTE NYTT

Siste nytt