NRK Meny
Normal

Gir flyvertinner kung fu-opplæring

2600 kinesiske flyvertinner skal få kampsportopplæring for å kunne uskadeliggjøre flykaprere.

China Eastern Airlines

China Eastern Airlines vil gi eventuelle flykaprere og bråkmakere noe ekstra å bryne seg på.

Foto: Andy Wong / AP

Det er flyselskapet China Eastern Airlines som har satt i gang det nye prosjektet, der 20 kabinansatte allerede har bestått kampsportkurset, skriver Daily Telegraph.

Ifølge Zhang Yuhong, som uttaler seg på vegne av de kabinansatte, har resultatene vært såpass tilfredsstillende at alle ansatte nå skal gjennom kurset.

– Kabinansatte er vanligvis det første og antatt letteste målet til flykaprere. Ved å lære dem grunnleggende selvforsvarsteknikker vil de være i stand til å beskytte seg selv, og hjelpe luftfartspolitiet med å overmanne dem, sier Zhang.

Alle innlandsfly i Kina har politibetjenter og sikkerhetsvakter i sivil om bord, og disse gir seg ikke til kjenne med mindre det oppstår en nødsituasjon.

– En del av vårt ansvar er å bistå sikkerhetsvaktene og politiet når besetningen og passasjerene er i fare, sier en kabinansatt i selskapet til Shanghai-avisen Oriental Morning Post.

Ifølge China Daily blir de kabinansatte opplært i stilarten qin na, som går ut på å nøytralisere en motstander ved å hindre vedkommende i å bevege seg.

Hong Kong Airlines innførte i april et kurs for sine ansatte der de fikk opplæring i wing chun, som Bruce Lee praktiserte i sin ungdom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt