Hopp til innhold

Gir nye fem millioner til kampen mot tuberkulose

– Det er meningsløst at 1,4 millioner mennesker skal følges til graven hvert år på grunn av en sykdom som kan forhindres, sier utviklingsminister Heikki Holmås. Nå vil Norge gi mer penger for å stanse tuberkulose-epidemien.

Tuberkulose Malawi

Norge putter mer penger i potten i kampen mot tuberkulose.

Foto: Charlotte Bergløff

Tuberkulose var den store folkesykdommen i Norge gjennom hele første halvdel av 1900-tallet, og på det verste døde nær 7000 personer hvert år av sykdommen, i en befolkning på drøye to millioner.

Sykdommen er en tragedie vi forbinder med fortiden, men som på verdensbasis er blitt en kamp mot klokken. I dag dør omlag 1,4 millioner mennesker av sykdommen hvert år. Kun HIV og aids tar flere liv.

– Det er meningsløst at 1,4 millioner mennesker skal følges til graven hvert år på grunn av en sykdom som kan forhindres, sier utviklingsminister Heiki Holmås.

Vil halvere antall tilfeller

Heikki Holmås

Norge vil nå øke støtten til forskning på vaksiner mot tuberkulose med fem millioner kroner.

Norge har som ambisjon å bidra til å halvere antall tuberkulosedødsfall, sammenlignet med 1990, innen 2015.

– Norge øker derfor støtten til forskning på vaksiner mot tuberkulose med fem millioner kroner i år, sier Heikki Holmås til NRK.

Pengene går til tuberkulosevaksineinitiativet Tuberculosis Vaccine Initiative (TBVI), som er det ledende europeiske nettverk for utvikling av nye og mer effektive vaksiner.

– Den norske støtten til TBVI vil styrke den globale innsatsen for utvikling av nye og bedre tuberkulosevaksiner. TBVI-nettverket kobler sammen sterke forskningsinstitusjoner i Europa og ellers i verden, sier Heikki Holmås.

TBVI samarbeider blant annet med vaksineutviklingsnettverket Aeras som omtales i NRKs reportasjer.

Det internasjonale arbeidet mot tuberkulose har gitt gode resultater. Likevel gjenstår mye å gjøre, slik NRK peker på, erkjenner utviklingsministeren.

– En utfordring i utvikling av vaksiner og legemidler tilpasset lavinntektsland har vært dårlig utbygde systemer både for å utføre nødvendig klinisk utprøving av nye produkter, og for å sikre tilstrekkelig kvalitet på de ferdige produktene, sier Holmås.

Satser i Malawi

Verdensbanken har rangert Malawi blant de 25 fattigste landene i verden, og de er blant de hardest rammede landene sør for Sahara både når det gjelder hiv og tuberkulose.

– Helse er en prioritert sektor for Norge i Malawi, og vi støtter arbeid i helsesektoren i landet både gjennom initiativer som Det globale fondet til bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria og gjennom bilateral bistand, påpeker Holmås.

Sammen med DFID, Tyskland og Flandern støtter Norge implementering av helsesektorprogrammet i landet. I tillegg er utdanning av helsepersonell og mødre- og barnehelse prioriterte områder. I en lengre periode ga ambassaden i hovedstaden Lilongwe støtte til tuberkuloseprogrammet.

De Tuberkuløses hjelpeorganisasjon

Her til lands ble de Tuberkuløses hjelpeorganisasjon (THO) stiftet i 1943. Organisasjonen ble drevet av og for mennesker med tuberkulose., men skiftet i 1961 navn til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Arbeidet med tuberkulose har fortsatt i Norge, og siden begynnelsen av 1980-tallet har LHL også drevet et omfattende internasjonalt bistandsarbeid med hovedfokus på tuberkulose.

– LHL har vært engasjert i Malawi over lengre tid og arbeider med tb og hiv i Malawi med Norad-støtte gjennom Atlas-alliansen, forklarer Holmås.

Norges hovedkanaler for støtte til tiltak mot tuberkulose er Det globale fondet til bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria og UNITAID. For 2013 er total norsk støtte til Det globale fondet på 450 millioner kroner og til UNITAID på 125 millioner kroner.

Det globale fondet

Omkring 16 prosent av Det globale fondets midler går til å bekjempe tuberkulose, dette utgjør 82 prosent av internasjonal finansiering av tiltak mot tuberkulose og har bidratt til å behandle rundt 10 millioner mennesker for sykdommen.

Legemiddel¬innkjøps¬ordningen UNITAID gir også omkring 16 prosent av sine prosjektmidler til tiltak mot tuberkulose.

– UNITAID har gjort diagnostiseringsverktøyet GeneXpert tilgjengelig i fattige land og slik gjort det er lettere å diagnostisere blant annet. multiresistent tuberkulose slik at riktig behandling kan gis, forklarer Holmås.

Norge støtter i tillegg forskning på nøkkelområder knyttet til tuberkulose gjennom WHOs spesialprogram for forskning og opplæring om tropiske sykdommer (TDR), og Forskningsrådets program for global helse- og vaksinasjonsforskning (GLOBVAC).

SISTE NYTT

Siste nytt