Syrias venner gir 2,4 milliarder dollar til Syria

460 millioner kroner kommer fra Norge.

Syriske flyktninger

Syriske flyktninger venter på å få slippe inn i Tyrkia.

Foto: STRINGER / Reuters

Millioner av syrere er på flukt i eget land på grunn av den blodige borgerkrigen, og over to millioner mennesker har flyktet ut av landet.

Det har skapt store behov i hele regionen, og FNs appell om bidrag er på nesten 40 milliarder kroner. Den humanitære krisen regnes som den verste på flere tiår.

Børge Brende med mobil

Utenriksminister Børge Brende er i Kuwait for å diskutere Syria.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Onsdag kunne FNs generalsekretær Ban Ki-mon opplyse om at landene i gruppa Syrias venner har gitt over 2,4 milliarder dollar i humanitær hjelp til Syria under giverlandskonferansen i Kuwait.

Utenriksminister Børge Brende deltok på konferansen. Norge bidrar med 460 millioner kroner.

– Dette er et av de største enkeltbidragene Norge har kommet med gjennom historien. Det skyldes at vi nå står overfor den største humanitære krisen i vårt århundre i Syria. Den vokser dag for dag, sier Brende til NRK.

Pengene skal gå til nødhjelp og humanitær assistanse til befolkningen i Syria, men også til nabolandene Jordan og Libanon, som til sammen har nesten to millioner flyktninger.

– Behovenen er enorme. Nærmere ti millioner mennesker trenger disse bidragene, og det skal også gå til nabolandene, som har kjempeutfordringer nå, sier Brende.

Les: – Dette er en galopperende katastrofe
Les: Norge gir nye millioner til Syria

– Hjelpen er der

Brende har som mål å snakke med blant andre Russland og Iran, som kan legge press på syriske myndigheter for å sikre at nødhjelpen kommer frem og at hjelpearbeiderne får jobbe i fred.

– Jeg er ikke spesielt optimistisk når det gjelder å få tilgang til den humanitære hjelpen, men vi skal forsøke. På noen områder har det vært fremgang, men det er helt uakseptabelt og et brudd på grunnleggende humanitære prinsipper at humanitær hjelp ikke kommer inn. Det er barn, unge og eldre som mangler mat, drikkevann og medisiner. Hjelpen er der, men kommer ikke inn, sier Brende.

Selv om humanitære bidrag står på dagsorden i Kuwait onsdag, er hovedmålet å få slutt på borgerkrigen i Syria.

– Vi må gjennomføre destruksjonen av de kjemiske våpnene, og legge grunnlaget for et veikart som skal lede frem til at man får en overgangsregjering i Syria, sier han.

Les: – 73.000 drept i Syria i fjor
Les: Al Qaida-gruppering jaga ut av barnesjukehus etter blodige kampar

Sverige øker også bidraget

Sverige har også varslet at de vil øke den humanitære støtten til ofrene for borgerkrigen i Syria. Sverige vil bidra med ytterligere 215 millioner kroner, melder NTB.

– Vi kommer også til å øke dette ytterligere dersom behovet oppstår, sier utenriksminister Carl Bildt og bistandsminister Hillevi Engström.

FN håper på hele 40 milliarder kroner for å hjelpe syrerne.

En rekke hjelpeorganisasjoner har til sammen lovet 400 millioner dollar til FNs nødhjelpsappell til Syria.

Kuwaitiske organisasjoner bidrar med 142 millioner dollar, mens et titalls andre står for resten.

Les: Krig stjeler barndommen fra millioner av barn

SISTE NYTT

Siste nytt