Giorgia Meloni drømmer om å bli Italias første kvinnelige statsminister

I en mannsdominert politisk hverdag vil Giorgia Meloni ha toppjobben. På veien må hun avvise anklager om at hun er fascist.

Giorgia Meloni og Silvio Berlusconi

Giorgia Meloni sammen med tidligere statsminister Silvio Berlusconi på en pressekonferanse i Roma torsdag.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

– Nasjonalist. Fascismen døde for 70 år siden, sier Meloni i et intervju med La Repubblica når hun skal beskrive sitt ståsted.

I 2006 ble Meloni den yngste kvinnen gjennom tidene til å bli valgt inn i den italienske nasjonalforsamlingen. Nå, som 41-åring, sikter hun mot en ny milepæl, nemlig å bli Italias første kvinnelige statsminister.

Meloni er leder for ytre høyre-partiet Fratelli d'Italia (Brødre av Italia), ett av fire partier i en såkalt sentrum-høyre-allianse. Partiet ligger ifølge de siste meningsmålingene an til å få en oppslutning på rundt 4 prosent i søndagens valg.

– Italienere først

Fratelli d'Italias røtter går tilbake til Den italienske sosiale bevegelse (MSI), et fascistisk parti grunnlagt i 1945 av tilhengere av diktator Benito Mussolini.

Forza Italia leader Silvio Berlusconi gestures next to Fratelli D'Italia party leader Giorgia Meloni during a meeting in Rome

Det var en lystig tone mellom Giorgia Meloni og Silvio Berlusconi på torsdagens pressekonferanse for høyrealliansen.

Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

– Burde vi bli redde når de kaller oss fascister, kommunister, fremmedfiendtlige eller rasister? De sa vi var fremmedfiendtlige da vi ville inngå en avtale med Libyas regjering og oppfordret til å stanse båter utenfor Libyas kyst. Men da innenriksministeren sa det, ble han behandlet som et geni, sa Meloni i et intervju i januar.

– Det har ikke noe å si, fortsatte hun.

I valgkampen har hun benyttet seg av slagordet «italienere først».

Fascisme i valgkampen

Begrepet fascisme fikk en sentral rolle i den italienske valgkampen etter skyteepisoden i Macerata 3. februar i år, sier forfatter og Italia-kjenner Simen Ekern.

Da skjøt og såret Luca Traini seks mennesker av afrikansk opprinnelse. Traini stilte i fjor opp i et lokalvalg for Lega, tidligere kalt Lega Nord.

– Høyresida mener det å snakke om fascisme gjøres av venstresida for å stemple høyrepatrioter og innvandringsmotstandere, mens venstresida mener den andre sidas politikk og retorikk bidrar til et klima som fører til og legitimerer voldsepisoder som den i Macerata, sier Ekern.

Han har nylig har gitt ut boka «Folket, det er meg» om høyrepopulisme i Europa.

Giorgia Meloni og Viktor Orban

Tidligere denne uka møtte Giorgia Meloni Ungarns statsminister Viktor Orbán i Budapest. Meloni roste der Orban blant annet for å forsvare Ungarns nasjonale suverenitet og Europas kristne røtter, samt for å stanse ulovlig innvandring.

Foto: Gergely Botar / AP

– Tøff og frittalende

Ekern levner ikke Meloni store sjanser til å oppfylle drømmen om å bli statsminister etter årets valg.

– Det er vanskelig å være helt sikker. Ingen av de andre kandidatene i denne høyrekoalisjonen er så sannsynlige, men det blir nok noen andre.

Plakater for "Patriotisk fest" i Latina

Plakater for "Patriotenes fest" som skal holdes i Latina fredag. Meloni innledet valgkampen sin nettopp i Latina, som ble grunnlagt av fascistene i 1932. Se NRKs reportasje fra Latina.

Han sier 41-åringen mangler noe av den karismaen som blant andre Silvio Berlusconi har, men hun framstår både som tøff og frittalende.

– Hun snakker i en bred romersk dialekt og har litt mer folkelig appell. Hun kan framstå både aggressiv og hardtslående, men også bruke politisk det at hun nettopp fikk barn, sier Ekern.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt