Hopp til innhold

Gingrich vil kolonisere Månen

Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich lover innbyggerne i Florida at USA vil ha en permanent base på Månen når han har vært åtte år i Det hvite hus. Og kanskje måneamerikanerne vil bo i USAs 51. delstat?

Newt Gingrich

Newt Gingrich har store planer - som han blir latterliggjort for. Han mener selv han bare tenker stort når han drømmer om 13.000 amerikanere på Månen, og at disse søker om å bli en amerikansk delstat.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Nominasjonskampen blant Republikanerne har kommet til delstaten Florida, som har fått merke at USA har slitt økonomisk. I et velgermøte på Floridas «space coast» lover Gingrich å ha en permanent base på Månen innen utgangen av hans andre periode som president.

Et av Gingrichs favorittemner

Når han driver valgkamp i en delstat snakker Gingrich ofte om lokale saker - som etanol i Iowa, en kraftlinje i New Hampshire og motorveiprosjektet i South Carolina. Men utforsking av verdensrommet er et av Gingrichs favorittemner, og et stopp utenfor Cape Canaveral passer derfor perfekt.

Kandidaten selv sier at han har hatt en stor interesse for romferder siden han som liten gutt leste «Missiles and Rockets».

Til jubel og applaus i et område som har opplevd massiv arbeidsløshet siden president Barack Obama avlyste det mye månelandsingsprogrammet i 2010, sier Gingrich:

– Innen slutten av min andre presidentperiode vil vi ha den første permanente basen på Månen, og den vil være amerikansk.

Vil sikre at USA er foran Kina og Russland

Gingrich tror også at det innen den tid vil være en blomstrende aktivitet - som inkluderer vitenskap, turisme og produksjon av varer - som vil sikre at USA billedlig talt skal ligge lysår foran romteknologien til Kina og Russland. Ikke nok med det: Innen utgangen av 2020 skal USA, ifølge Gingrich, være i stand til å sende mennesker til Mars.

– Jeg er lei av å bli fortalt av vi må være forsiktige og jeg er lei av å bli fortalt at vi begrenses av 50 år gammel teknologi, sier den tidligere lederen for Representantenes hus i et møte med velgere.

Måneplanene er akkurat den typen av store tanker som Gingrich blir latterliggjort for av sine konkurrenter blant Republikanerne. Mange NASA-ansatte bor på delstatens «space coast» og dette forslaget - som Gingrich selv kaller «grandiost» - kan faktisk vinne politisk gjenhør i Florida - der romferder er god politikk.

Visjonær? «You betcha!»

Gingrichs måneforslag har blitt kritisert av hans argeste konkurrent i den republikanske nominasjonskampen, Mitt Romney. Men Gingrich svarer:

– Når vi har 13.000 amerikanere boende på Månen, kan de søke om å bli en delstat, sier Gingrich og høster latter fra tilhørerne. Men han er mener ideen er viktig og vil ta USA i riktig retning på mange måter:

– Det er forskjellen mellom romantikere og såkalte praktiske mennesker. Jeg ønsker at alle unge amerikanere skal si til seg selv: «Jeg kan bli en av de 13.000. Jeg kan bli en pioner. Jeg må studere vitenskap og matematikk og teknologi. Jeg må lære hvordan jeg blir tekniker. Jeg kan bli delaktig i byggingen av en ny fremtid», sier Gingrich.

Gingrich kom også tidlig i sin politiske karriere med forslaget om å la måneamerikanerne, når de teller over 13.000, søke om å bli innlemmet som delstat i USA.

Da han møtte Florida-velgerne onsdag måtte han innrømme at forslaget «er det rareste jeg har gjort», men han er fremdeles en tilhenger av planen.

Gingrich vil derfor starte opp igjen romprogrammet som president Obama avsluttet i 2010. Han mener selv at ideene hans ikke er for drøye, og refererer til tidligere presidenter og eventyrere som.

– Jeg har blitt angrepet for å være grandios. Det var også John F. Kennedy. Jeg godtar beskyldningen om at jeg er grandios, og at amerikanerne er grandiose i hjertet.

– Betyr det at jeg er en visjonær? «You betcha!», sier Gingrich.

SISTE NYTT

Siste nytt