NRK Meny
Normal

Sammenlignet Murdoch med en mafialeder

Mediemogulen James Murdoch ble under parlamentshøringen i det britiske parlamentet framstilt som en mafiaboss.

James Murdoch

James Murdoch måtte på ny forklare seg om skandalen i News of the World torsdag.

Foto: Rafiq Maqbool / Ap

Colin Myler

Tidligere News of the World-redaktør Colin Myler.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Torsdag har James Murcoch nok en gang måtte svare for telefonavlyttingen i News of the World. Det er andre gang Rubert Murdochs sønn, James Murdoch har vært nødt til å forklare seg etter at det ble framsatt påstander om at han løy under parlamentshøringen i juli i år.

Sammenlignet med mafia

Under høringen gikk Labours Tom Watson rett i strupen på Murdoch, og sammenlignet eierselskapet News International med mafiaen, definert som virksomhet basert på «hemmelighold, kriminalitet og trusler».

Spurt om han var enig, svarte Murdoch «absolutt ikke», og la til at han fant framstillingen «urimelig»

– Du må være den første mafiabossen i historien som ikke visste at han drev en ulovlig organisasjon, kvitterte Watson da Murdoch insisterte på at han ikke kjente til omfanget av avlyttingen av telefonsvarere.

To tidligere ansatte i News International, Colin Myler og Tom Crones, hevder at Murdoch kjente til tabloidavisen News of the Worlds utstrakte bruk av telefonavlytting i jakten på saker.

Avviser alle påstander

Murdoch nekter fortsatt for å ha visst noe om avlyttingen, og han avviser påstandene fra tidligere News of the World-redaktør Colin Myler og eks-etikksjef i News International Tom Crones om at de allerede i 2008 hadde gjort ham klar over at telefonavlyttingen ikke angikk kun én reporter i avisen.

– Jeg mener disse påstandene er feilaktig, og jeg tar kraftig avstand fra dem, sa Murdoch i dag, ifølge The Independent.

Skulle blitt informert

Under dagens forklaring forsøkte han igjen å dytte ansvaret over på den tidligere avisens ledelse. Han sa at Colin Myler, som ble hentet inn som redaktør i 2007 for å utrede skandalen og rydde opp i avisen, skulle ha informerte ham om hvor vanlig telefonavlyttingen var i redaksjonen.

Murdoch sa at det påståtte møtet med Myler og Crone i 2008 hadde funnet sted for å diskutere å øke et tilbud for å avslutte et forsikringskrav, fremmet av Gordon Taylor, direktør i Fotballforbundet.

– Møtet, som jeg husker veldig godt, var kort. Og jeg ble gitt tilstrekkelig informasjon til å autorisere økningen av forliket som var lagt frem, sa Murdoch og la til:

– Mer informasjon enn dette fikk jeg ikke.

Tom Watson

Under høringen i parlamentet sammenlignet Labours Tom Watson Murdoch med en mafialeder.

Foto: - / Afp

– Vil sette tilbake selskapet

George Brock, professor i journalistikk ved City University London, mener det er to hovedaspekter ved skandalen. Det viktigste, ifølge ham, er at konglomeratet News Corporation vil bli skadelidende.

– Selskapet har gått på en ryktemessig smell som vil sette det tilbake over år, sier Brock til NTB.

– Det vil bli rettssaker, skaden har spredd seg til USA, og det vil bli vanskelig å utvide virksomheten og finne nye samarbeidspartnere og ny finansiering. Dessuten tror jeg det vil bli vanskelig for James Murdoch å etterfølge sin far, slik han har hatt ambisjoner om.

Brock mener selve høringen utgjør det andre aspektet. Der mener han mye er åpent ennå.

– Når det gjelder detaljnivået, om hva som skjedde hvor og når, kan jeg ikke se at komiteen så langt har fått noen store innrømmelser fra Murdoch, sier Brock.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt