– Arrene etter dette kommer til å vare livet ut

Elevene som overlevde massakren skolen i Peshawar forteller om forferdelige opplevelser. Mange barn spilte døde for å overleve.

Skadde på sykehus i Pakistan

Mange elever og lærere ble sendt til to sykehus i Peshawar. Der kunne de fortelle helt forferdelige historier etter dagens Taliban-angrep.

Foto: B.K. Bangash / Ap

– En av elevene fortalte meg at de ble forstyrret midt under en førstehjelpstime. Det ble skutt i gangene og læreren ba alle om å legge seg på gulvet og gjemme seg. Da terroristene kom inn i klasserommet, begynte de å skyte en etter en i hodet. De som forsøkte å rømme ble stoppet og skutt, forteller journalist Ismail Khan til NRK. Han jobber i den pakistanske avisen Dawn og har i dag besøkt ett av de to sykehusene der mange av de skadde og sårede ble fraktet.

– Det som skjedde her i dag er helt forferdelig. De skulle ta noen gisler, barna skulle drepes, forteller Khan, som er en erfaren journalist i den største engelskspråklige avisen i landet.

– Mange er fortsatt kritisk skadde, og opplever nå et enormt trauma. De har mistet sine venner og sine klassekamerater. Arrene etter dette kommer til å vare livet ut.

Spilte død

Vitner og elver forteller hvordan en eksplosjon først rystet skolen Army Public School, og at bevæpnede menn, kledd i militæruniformer, gikk fra klasserom til klasserom og skjøt skolebarn.

– Da vi kom ut av klasserommet så vi kroppene til våre klassekamerater ligge i korridorene. De blødde. Noen var skutt tre ganger, andre fire, sier en elev som overlevde angrepene.

Mange av dem som overlevde gjemte seg i ventilasjonsanlegget og reddet livet sitt på den måten, sier Kahn til NRK.

Angriperne, som gikk fra rom til rom, skjøt de barna de så.

– Jeg så et par svarte støvler komme mot meg, forteller 16-åringen Shahrukh Khan fra sykehuset Lady Reading i Peshawar til nyhetsbyrået AFP.

Han ble skutt i begge beina, og han gjemte seg deretter under en pult for å overleve, skriver NTB.

– Mannen med støvlene fortsatte å se etter elever og sende kuler inn i kroppene deres. Jeg lå så stille jeg kunne og lukket øynene, og jeg ventet på å bli skutt igjen, forteller Khan.

– Kroppen min ristet. Jeg så døden så nære, og jeg kommer aldri til å glemme de svarte støvlene – det føltes som om det var døden som kom mot meg, sier 16-åringen.

13 år gamle Baqir Ali Bangash mistet livet i Taliban-angrepet i Pakistan

141 mennesker mistet livet i dagens angrep, en av dem var 13 år gamle Baqir Ali Bangash.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

– Vil angripe skoler igjen

Til sammen skal det ha vært rundt 500 elever og lærere til stede da de væpnede mennene, kledd i militæruniformer, gikk til angrep. Elevene på skolen er hovedsakelig barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Talibans pakistanske fløy tok raskt på seg ansvaret for angrepet. Angrepet var hevn for den pakistanske hærens militæroffensiv mot det som lenge har vært Taliban- og Al Qaida-opprøreres fristed i Nord-Waziristan.

– Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani i den pakistanske fløyen av Taliban til AFP mens angrepet fortsatt pågikk.

Angrepet var over om lag åtte timer etter at det begynte. Ni Taliban-krigere som deltok i angrepet mot skolen, er døde, opplyser en kilde i det pakistanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters. Men det er også meldt om at det er seks drepte Taliban-angripere, og det er derfor fortsatt uklart hvor mange som faktisk deltok.

– Dette er hverken de første angrepet på en skole eller det siste i Pakistan, sier Khan. Bare i år har Taliban i Pakistan gjennomført 600 mer eller mindre angrep mot sivile.

Tallet på antall døde, 141, gjør tirsdagens terrorangrep til det dødeligste i Pakistan noensinne.

SISTE NYTT

Siste nytt