Hopp til innhold

Gigantområde i Antarktis blir vernet

Pingviner, seler, hvaler og fisk skal få leve i fred i Antarktis de neste 35 årene, etter at 24 land og EU har blitt enige om å opprette verdens største verneområde til havs.

ENVIRONMENT-ANTARCTIC PARK/

Pingu og Pengu, som holder til i Sørishavet i Antarktis, er to av flere pingviner som blir vernet i den nye internasjonale avtalen.

Foto: STAFF / Reuters

En lang rekke land har inngått avtalen, som etablerer et verneområde på 1,55 millioner kvadratkilometer for å beskytte den urørte naturen i Antarktis.

Nå blir det forbudt å fiske i store deler av dette havområdet de neste 35 årene. Området er større enn Storbritannia, Tyskland og Frankrike til sammen.

Rosshavet, en del av reservatet, har blitt kalt et av de siste intakte marine økosystemene i verden. Her finner du i tillegg til pingviner – seler, hval, antarktisk tannfisk og enorme mengder krill.

Keiserpingviner

Keiserpingviner fotografert under overflaten i Rosshavet. Fotografiet vant 1. premie i kategorien naturhistorier i National Geographics fotokonkurranse i 2013.

Foto: Paul Nicklen, National Geographic magazine / AP

Planter, dyr og økosystemer i Antarktis har lenge vært under press fra ferdsel, miljøgifter og klimaendringer.

Store deler av området er uberørt, og det er viktig for forskerne å kunne undersøke det, blant annet for å se hvilke konsekvenser klimaendringer har på havene våre.

Vanskelige forhandlinger

Avtalen vil danne verdens største verneområde til havs og ble inngått i Hobart i den australske delstaten Tasmania på et møte i organisasjonen Antarctic Marine Living Resources.

Alle medlemslandene måtte godkjenne avtalen, og Russland har lenge vært imot. Ifølge The Guardian har Russland gått med fordi avtalen gjelder i 35 år, og ikke 50 år, som først lå på forhandlingsbordet.

– Den endelige avtalen balanserer vern, bærekraftig fiske og vitenskapsinteresser, sier New Zealands utenriksminister Murray McCully.

Men medlemslandene klarte ikke å bli enige om et annet verneområde i den østlige delen av Antarktis.

Forhandlingene har vært vanskelige fordi mange fryktet at en fredning i Antarktis ville sette presidens for andre havområder, noe andre parter på motsatt side nettopp har ønsket.

Greenpeace gratulerer

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes

– Endelig! Stort nytt marint verneområde i Sørishavet, sier Truls Gulowsen leder for Greenpeace i Norge.

Han mener Norge har spilt en konstruktiv rolle i forhandlingene, og oppfordrer statsminister Erna Solberg til å ta med seg vernehatten hjem til Norges egne maritime områder.

– Norge har vernet mindre enn én prosent av våre havområder, selv om vi har signert FN-målene om at minst ti prosent av havet skal være vernet innen 2020.

– Polhavet, som nå mister sitt beskyttende isdekke på grunn av klimaendringene, er helt ubeskyttet, sier Gulowsen.

SISTE NYTT

Siste nytt