Gigantisk fortidsminne funnet ved Stonehenge

Funnet, som er den største forhistoriske konstruksjonen oppdaget i Storbritannia, avslører slående detaljer om menneskene som bygde det.

The location of wide circle of pits surrounding an ancient settlement near Stonehenge

Et bilde publisert av universitetet i Bradford viser ringgravens plassering i landskapet.

Foto: University Of Bradford / Reuters

En hittil ukjent, 4500 år gammel sirkelkonstruksjon har blitt oppdaget et steinkast unna den kjente steinformasjonen Stonehenge nær Salisbury i England. Funnet vekker oppsikt blant arkeologer.

Menneskene som bygde og brukte Stonehenge lagde også en rekke ringgraver, store sjakter eller groper i bakken som formet sirkler.

Funnet av flere slike groper avslører en gigantisk ringgrav med en diameter på to kilometer. Gropene var ti meter brede og fem meter dype.

Omtrent 40 prosent av det opprinnelige fortidsminne har riktignok forsvunnet, tæret av tidens tann.

En video publisert av universitetet i Bradford viser ringgravens plassering i landskapet.

Imponerer arkeologene

– Dette er et funn uten sidestykke i Storbritannia, sier arkeolog Vincent Gaffney til The Guardian.

Det var universitetet i Bradford som kunne fortelle om funnet mandag.

Gaffney forteller at sentrale forskere på Stonehenge og landskapet rundt er overrasket over monumentets størrelse og det faktum at det ikke har blitt oppdaget før nå.

– Området rundt Stonehenge er blant de mest undersøkte arkeologiske landskapene i verden. Det er merkverdig at bruk av ny teknologi kan fortsatt lede til oppdagelser av såpass omfattende karakter, sier han i universitets pressemelding.

stonehenge forskning

Medlemmer av forskergruppen fra universitetet i Bradford bruker avansert teknologi for å undersøke jorden i nærheten av Stonehenge.

Foto: University Of Bradford / Reuters

Gaffney legger til at selve konstrueringen av fortidsminnet er svært imponerende.

– Jeg er ikke i stand til å legge nok vekt på hvor mye innsats som har gått med på å grave så store groper med utstyr lagd av stein, tre og bein, sier han til The Guardian.

Gåtefullt landskap

Selv om det er forsket svært mye på Stonehenge og landskapet rundt, vet ikke forskerne nøyaktig hva monumentene ble brukt til.

Sentrale teorier antar at de ble bygget for å utøve ritualer eller for å bevitne astronomiske hendelser. Det antas at mange besøkte dem langveisfra.

stonehenge night

Sentrale teorier tror Stonehenge og området rundt tiltrakk mennesker som ville tyde stjernene.

Foto: Kieran Doherty / Reuters

Markerte trolig en grense

Den massive konstruksjonen ligger kun tre kilometer fra Stonehenge. Arkeologene tror det var bygget for å markere en grense til den langt større steinformasjonen Durrington Walls Henge. Denne «hengen» hadde en diameter på 400 meter og er den største som er oppdaget i Storbritannia. Durrington Walls var også område for en tidlig bosetting.

Fortidsminnets utforming tyder på at det trolig har fungert som en veiviser til nettopp denne steinformasjonen.

Grensen har også antakelig advart uvedkommende om å holde avstand.

Det nye funnet har derfor fått navnet Durrington Shafts.

Forhistorisk matematikk

Funnet er ikke bare unikt i størrelse. Det er også et tegn på hvor tidlig mennesker i Storbritannia hadde utviklet en måte å telle på.

Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Kunne Stonehenge bli bygget slik?

Konstruksjonens størrelse og de nøye plasseringen av gravsjaktene tyder på at menneskene fra senere neolittisk tid, var i stand til å telle og systematisere hundrevis av skritt. Neolittisk tid er i arkeologien en betegnelse for den siste delen av steinalderen. Perioden startet for omtrent 12 000 år siden og markerte slutten på istiden.

– Det neolittiske samfunnets evne til og ønske om å forevige sitt verdenssyn på en slik måte og i en slik skala, gir helt nye perspektiver på hvor viktig Durrington Wall Henge faktisk var for disse menneskene, sier Vincent Gaffney.

Oppdatert 24.06.2020: Presisert betegnelsen av neolittisk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.