NRK Meny
Normal

Gigantisfjell kan løsne i Antarktis

Britiske forskere har oppdaget nye sprekker i isbremmen Larsen C i Antarktis. Det betyr at et gigantisk isfjell på 5000 kvadratkilometer kan løsne.

Bresprekk på Larsen C isbrem i Antarktis

GIGANTSPREKK: Når sprekken blir gjennomgående, vil et isfjell større enn Vestfold fylke brytes løs fra isbremmen Larsen C i Antarktis.

Foto: John Sonntag, NASA

Larsen C er en av tre enorme isbremmer, også kalt flytende isbreer, som strekker seg ut i Weddellhavet fra Antarktishalvøya. De er oppkalt etter den norske hvalfangeren Carl Anton Larsen fra Sandefjord. Isbremmen Larsen A kollapset i 1995, B-delen brøt sammen i 2002.

På satellittbilder av den største og den eneste gjenværende av de tre isbremmene, oppdaget amerikanske forskere den første sprekken i august i fjor.

Nærbilder tatt av et amerikansk fly i november i fjor viste en 18 kilometer lang sprekk. Romfartsorganisasjonen NASA anslo da at Larsen C trolig hadde få år igjen før den ville kollapse.

Bresprekk på Larsen C isbrem i Antarktis

GIGANTISK BRESPREKK: Sprekken i Larsen C-isbreen er 180 km lang og rundt 500 meter dyp.

Foto: John Sonntag, NASA

Britiske forskere ved Swansea University har nå student bildematerialet videre, og konkluderer med at sprekken da var rundt 100 meter bred og rundt 500 meter dyp, og at den gikk helt til bunns på den flytende breen. Men sprekken var enda ikke gjennomgående, slik at breen fortsatt hang sammen.

Nå utvider bresprekken seg med rundt én meter per dag, sier professor Adrian Luckman ved Swansea University. Han leder Midas-prosjektet som i tre år har studert stabiliteten i isbremmen.

Sprekk nr. 2 oppdaget

Nye målinger basert på ferske satellittbilder fra i år, viser at sprekken er ti ganger så lang, og har vokst til 180 kilometer. En sprekk nummer 2, på 15 kilometer, er nylig oppdaget av de samme forskerne. Visuelle observasjoner er umulig nå fordi det er vinter i Antarktis, men forskerne bygger sine observasjoner på radarbilder tatt fra satelitt.

Laster Twitter-innhold

Fortsatt henger breen sammen i en lengde på 20 kilometer. Dersom en av sprekkene blir gjennomgående, vil det føre til at et isfjell på 5000 kvadratkilometer vil brytes løs og seile nordover. Isfjellet vil være mer enn dobbelt så stort som Vestfold fylke, noe som vil gjøre dette til et av de største kjente isfjellene av denne typen.

Laster Twitter-innhold

Forskerne mener at de gigantiske sprekkene er et resultat av global oppvarming, og at det ikke dreier seg om normal sesong-kalving og nedsmelting.

Under er bilder fra 2002 da Larsen B brøt sammen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt