Bare én pose gikk gjennom testen uten at det ble funnet giftstoffer, skriver
, Jyllands-Postens forbrukerportal på nettet.De høyeste verdiene som laboratoriet fant, var 0,7 mikrogram av giften aflatoksin B1 per kilo ris, og 0,8 mikrogram for den samlede mengden av giftstoffer.
Innenfor EU-grensen
Ingen av rismerkene overskred likevel EUs grenseverdier på to og fire mikrogram, skriver
. Dette tilsvarer en risiko, der én av en million blir syk. Likevel er ikke ekspertene beroliget.- Aflatoksiner er kreftfremkallende, så det burde ikke finnes noen nedre grense, sier Dorthe Licht Cederberg. Hun arbeider med kjemisk forurensning som saksbehandler i Fødevarestyrelsen i Danmark.
- Aflatoksiner er selvfølgelig ikke noe vi anbefaler å spise, men så lenge innholdet er under grenseverdien, kan vi heller ikke fraråde det, sier hun.
Heller økologisk
Tre poser ris som inneholdt færrest aflatoksiner i testen, var alle økologiske. Men Dorthe Licht Cederberg sier at det ikke er noen sammenheng mellom økologi og innholdet av giftstoffer.
- Jeg tror at det bare er tilfeldigheter, sier hun.