Slipper giftige mus fra helikopter for å drepe slanger

USA tar nye midler i bruk for å redde den utrydningstruede fuglebestanden på Guam.

Brun tresnok

Den brune tresnoken hører ikke hjemme på stillehavsøya Guam og har i løpet av de siste 60 åra nesten utryddet fuglebestanden på øya.

Foto: Eric Talmadge / Ap

Brun tresnok på Guam

En amerikansk soldat viser fram en brun tresnok som lever i fangenskap på den militære Andersen-flyplassen på øya.

Foto: Eric Talmadge / Ap

Størsteparten av fuglestammen på stillehavsøya Guam er allerede utryddet, etter at den brune tresnoken har herjet de siste 60 årene.

Slangene ble med som blindpassasjerer på amerikanske militærskip etter andre verdenskrig, og har uten naturlige fiender vokst til en bestand på opp mot to millioner reptiler.

I tillegg til å true fuglebestanden, angriper slangene også lokalbefolkningen og slår ut strømnettet fordi de snor seg rundt strømledningene.

Smertestillende mot slanger

De siste ti årene har amerikanske myndigheter jobbet med å finne en løsning på slangeproblemet.

Denne våren skal det gjennomføres et stort musedropp over jungelen på den amerikanske øya.

Musene er allerede døde og har med seg en dødelig last i form av det smertestillende middelet paracetamol.

Fordelen med denne taktikken er at den brune tresnoken i motsetning til andre slanger ikke har noe i mot å spise mus som allerede er døde. I tillegg er slangearten svært sårbar mot paracetamol.

Går det som myndighetene vil, får slangene servert et siste måltid mus før de sovner inn av de smertestillende medikamentene.

Fryktet for kråkene

Musedroppet fra helikoptrene skal i første omgang gjøres i området rundt den militære Andersen-flyplassen som er omgitt av tett jungel.

– En bekymring var at kråker ville spise musene som ble sluppet ned på øya, sier William Pitt ved den amerikanske naturforskningsinstituttet på Hawaii til AP.

– Men det finnes uansett ikke lenger finnes ville kråker på Guam. Vi kommer til å fortsette å finpusse metodene våre for å øke effekten og minimere skader på andre arter, legger han til.

Jakter om natta

De brune tresnokene er gjennomsnittlig en meter lange, men enkelte kan bli tre ganger så store.

Slangene opererer stort sett om nettene og åler seg rundt i trærne hvor de forsyner seg av fuglelivet på øya midt ute i Stillehavet.

Nesten 5000 kilometer unna på Hawaii har myndighetene fryktet et lignende scenario med slanger som blindpassasjerer på flyene.

Men faren for dette vil synke betraktelig dersom forskerne lykkes med å ta knekken på slangeplagen på Guam.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt