NRK Meny
Normal

Giftig smog truer greske byer

Luftforurensningen i flere greske byer har den siste tiden nådd rekordnivåer. Årsaken er fattige grekeres kamp mot kulden:

Smog over

HELSEFARLIG: Julaften og 1. juledag var smognivået langt over det tillatte i Thessaloniki.

Foto: Nikolas Giakoumidis / Ap

Pipe i Athen

FYRER I KULDEN: Også her i Aten har luftkvaliteten vært svært dårlig i det siste.

Foto: Yorgos Karahalis / Reuters

De har ikke råd til strøm og fyringsolje – og fyller ovnen med det de kommer over av brennbart materiale.

For mange er knitringen og sprakingen i peisen kjærkommen vinterkos. Men i kriserammede Hellas er brenningen av ved og annet materiale i ferd med å bli et alvorlig problem.

Sist uke var luftforurensningen i den nordgreske metropolen Thessaloniki den verste noensinne – tre ganger så høy som verdien som regnes som helseskadelig.

I byen Ioannina viste målingene det firedoble av verdien som utløser smog-alarm. Også i Aten har situasjonen vært foruroligende.

Idet temperaturene synker og den kalde årstiden fester grepet, forsøker stadig flere grekere å holde varmen ved å fyre i ovnen.

Alt som kan brenne

For mange har peisen tidligere bare vært en dekorasjon – nå blir den redningen i kampen mot kulden.

Enkelte bygger seg sågar provisoriske ildsteder, hvor de lemper inn bortimot alt som kan brenne: Trestammer fra parker og hager, malte og impregnerte planker, gamle lakkerte møbler, aviser og pappesker, søppel.

I det finansielt skakkjørte landet er velferdsgoder og lønninger kraftig kuttet, mens skatter og avgifter er økt.

Siden prisene på både strøm og fyringsolje har steget, er det vedovnen som blir løsningen for familier med slunkne lommebøker. Slik legger det seg et lokk av giftig smog over greske byer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Menn i Thessaloniki

TRUES AV DÅRLIG LUFT: Her i nordgreske Thessaloniki er det målt rekordhøy luftforurensning i det siste. De bekymringsfulle målingene settes i sammenheng med mye vedfyring i kriserammede Hellas.

Foto: Sakis Mitrolidis / AFP

Hogger ulovlig

Regjeringen i Aten nekter imidlertid å sette ned skatten på fyringsolje igjen. Etter avgiftsøkningen har forbruket sunket med mer enn 50 prosent.

Samtidig rapporterer skogeiere om at et økende antall personer tar seg til rette og hogger ved ulovlig. Skogvokter Priamos Parisninos fortviler.

– De kommer på motorveien der borte, den er bare 30 meter unna. De skjuler seg i støyen fra bilene, de kommer om kvelden og natten og tar så mye de vil, sier han.

Thessaloniki

KJØPER VED: Høyere priser på strøm og fyringsolje gjør at grekere, som her i Thessaloniki, kjøper mer ved.

Foto: Nikolas Giakoumidis / AP

Et gjerde ved veien er det klippet hull i. Myndighetene og skogeierne står maktesløse.

Samtidig har oppstått en svartebørs for fyringsved. Det mistenkes også at ved smugles inn over grensene fra naboladene.

– Det finnes illegal ved på markedet, men det må myndighetene og politiet ta seg av, sier vedselgeren Dimtris Anastasopoulus. – Når jeg kjøper inn, dreier det seg om lovlige varer, poengterer han.

Kreftfremkallende

Eksperter advarer mot følgene av smogen. Finstøvet er kreftfremkallende, påpeker forskere fra Aristoteles-universitetet i Thessaloniki. Miljødepartementet i Aten ber folk begrense vedfyringen.

Men grekerne mener de knapt har noe valg.

– Jeg kjøper uansett bare små mengder. Det er ikke mye jeg har råd til med den lave lønnen min, sier Panajotis som er ute og handler seg noen vedkubber. – Har jeg ingen penger og ikke får kjøpt noe, må jeg bare fryse, legger han til.

Som et tiltak for å hjelpe dem som sliter mest, har det statskontrollerte energiselskapet DEI kunngjort at de vil tilby gratis strøm til arbeidsledige og trengende familier når luftforurensningen overstiger helseskadelige verdier.

Ifølge EU-beregninger lever om lag hver tredje greker under fattigdomsgrensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt