Giffords skutt gjennom hjernen

Legene som har operert kongressmedlem Gabrielle Giffords, som lørdag ble skutt i hodet i Tucson, Arizona, er optimistiske til at hun overlever.

Sheriff Clarence Dupnik

Sheriff Clarence Dupnik er ikke overbevist om at skytteren handlet på egenhånd.

Foto: Chris Morrison / Ap

Giffords er operert ved University Medical Center i Tuscon.

Kulen gikk gjennom hjernen

– Jeg er veldig optimistisk når det gjelder Giffords rekonvalesens, sier Dr. Peter Rhee, en av kirurgene som var med på operasjonen, ifølge Arizona Republic.

Dr. Rhee forteller at Giffords tilstand fremdeles er kritisk.

– Kulen som rammet Giffords gikk inn den ene siden av hodet hennes og ut den andre siden etter å ha gått gjennom hjernen hennes, opplyser Dr. Rhee.

Politico meldte tidligere i dag at Giffords våknet i sykesengen i natt og gjenkjente sin mann, astronaut Mark Kelly. Deretter mistet hun bevisstheten igjen.

Senere i dag avviste helsemyndighetene i Arizona medienes rapporter om at Giffords har vært ved bevissthet etter at hun ble skutt.

Seks drept

Seks personer ble drept , blant annet en ni år gammel jente, distriktsdommer John Roll, og Gabe Zimmerman - en av Giffords assistenter. Han var nylig forlovet, skriver Arizona Republic. 14 andre ble såret i skyteepisoden, ifølge myndighetene i Arizona. Det var tidligere meldt at 13 personer var såret, men myndighetene i Arizona justerte tallet søndag ettermiddag.

Sheriffen i Pima County har offentliggjort navnene på de seks som er drept:

Christina Greene (9), Gabriel Zimmerman (30), John Roll (63), Dorothy Murray (76), Dorwin Stoddard (76) og Phyllis Schneck (79).

Video: – Vi er optimistiske

Video Dr. Peter Rhee

Rulleblad og mentalt forstyrret

40 år gamle Giffords, en demokrat som nå sitter i sin tredje periode i Representantenes hus, ble skutt gjennom hodet like etter klokken 10 lokal tid lørdag formiddag. Skytteren sto en drøy meter fra henne da han skjøt.

Sheriff i Pima County, Clarence Dupnik, forteller at Giffords var målet for skytingen, og han beskriver den mistenkte skytteren som en person med både kriminelt rulleblad og trolig mentale forstyrrelser.

Den mistenkte 22-åringen er i politiets varetekt etter at han lørdag drepte seks personer med en halvautomatisk pistol utenfor et supermarket nord i Tucson.

Jared Lee Loughner

Jared Lee Loughner er mistenkt for massakren i Tucson.

Foto: Mamta Popat / Ap

Dupnik er ikke overbevist om at den mistenkte var alene om skytingen, men ønsker ikke å utdype. Men politiet skal jakte en person i 50-årene, ifølge amerikanske medier.

Sheriffen legger til at den mistenkte 22-åringen også tidligere har kommet med drapstrusler, men aldri mot Giffords.

Et vitne som CNN har snakket med forteller at skytteren var kledd i shabby klær, men at han så fokusert ut mens han skjøt tilfeldige personer i menneskemengden utenfor supermarkedet. Det ble avfyrt minst 20 skudd, melder MSNBC.

To personer i menneskemengden klarte til slutt å overmanne skytteren etter at han ble skutt av en sikkerhetsvakt.

Hitler og Marx

På Youtube har en person ved navn Jared Lee Loughner lagt ut flere videoer der han kritiserer både regjeringen og religion, og ber om en ny myntenhet. Det er trolig samme person som er mistenkt for skytingen i går.

«Regjeringen driver og kontrollerer tankene til folk og driver med hjernevask ved å kontrollere grammatikken. Nei! Jeg vil ikke betale gjelden med en myntenhet som ikke er støttet av gull og sølv. Nei! Jeg vil ikke stole på Gud!,» sier mannen i videoene.

FBI undersøker nå om mannen på Youtube er den samme som står bak skytingen. I biografien han har lagt ut om seg selv på siden, skriver han at han har gått på skoler i Tucson, og at hans favorittbøker inkluderer Adolf Hitlers «Min kamp», Karl Marx' «Det kommunistiske manifest» og Ken Keseys «Gjøkeredet».

Video: Giffords skutt i Tucson

Video Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords skutt og drept i USA

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt