Hopp til innhold

Ghana fyller 50

Afrikanske statsledere og internasjonale kjendiser strømmer til markeringen av 50-årsjubileet for Ghanas uavhengighet.

Feiring av Ghanas 50-årsjubileum
Foto: LUC GNAGO / REUTERS

Video: 50 år som uavhengig

I dag innledes den storstilte feiringen, som skal vare i ett år.

Ghana ble i 1957 det første uavhengige landet i Afrika sør for Sahara.

Tusenvis av ghanesere danset i morgentimene i dag i hovedstadens Accras gater, for anledningen pyntet i i flaggets farger rødt, gule og grønt.

Storfint besøk

Blant statsoverhodene som i dag ankom Accra for å delta i feiringen, var Liberias president Ellen Sirleaf Johnson, Nigerias president Olusegun Obasanjo, Zimbabwes president Robert Mugabe og Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

Dronning Elisabeths fetter Prins Edward deltar i feiringen på vegne av den tidligere britiske kolonimakten. Også den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen Jesse Jackson har tatt turen i anledning jubileet.

Senere denne uken skal musikklegenden Stevie Wonder for å hylle landets uavhengighet med en ny versjon av sin gamle slager "Happy Birthday".

Siden uavhengigheten fra Storbritannia, har Ghana gjennomlevd fire militærregimer og flere kuppforsøk, men har i dag et fungerende demokrati.

Sentralt i feiringen står det uavhengige Ghanas første president Kwame Nkrumah. Også Ghanas store sønn Kofi Annan, som i disse dager vender hjem etter mange år som FNs generalsekretær, har fått sin plass i markeringen.

Likevel er ikke alle ghanesere like fornøyde med den storstilte markeringen. Den ett år lange feiringen er beregnet å koste 20 millioner dollar, rundt 120 millioner norske kroner, en betydelig sum for det fattige landet.

Liberias president Ellen Sirleaf Johnson i Ghana
Foto: YAW BIBINI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.