Hopp til innhold

Gert Wilders' parti ribbes i valget

Det nasjonalistiske, ytrehøyre-orienterte Frihetspartiet til Geert Wilders ligger an til å miste halvparten av setene i den nederlanske nasjonalforsamlingen.

Geert Wilders

FALLER: Det ytrehøyre-orienterte partiet Frihetspartiet ligger an til å miste nesten halvparten av setene i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Det viser den første valgdagsmålingen etter onsdagens valg, offentliggjort like over klokken 21.

Wilders' parti har 24 mandater å forsvare, men ligger nå an til å sitte igjen med rundt tolv seter, dersom resultatet av valgdagsmålingen gjenspeiler utfallet, melder nyhetsbyrået AFP.

Ligger an til thriller

En av partiets mest fremskutte fanesaker er å begrense innvandringen til Nederland, spesielt fra ikke-vestlige land. Wilders har også vakt reaksjoner med sterkt islamkritiske utspill.

De liberale ligger best an, ifølge valgdagsmålingene. De gir partiet 41 seter, hårfint foran sosialdemokratene i PvdA som ligger an til 40 seter. Dermed fortsetter den javne valgkampen som en thriller utover valgkvelden.

rutte

JEVNT: Statsminister og leder for de liberale i Nederland, Mark Rutte, har holdt jevnt løp med sosialistene.

Foto: AFP

De siste meningsmålingene foran valget onsdag tydet på at Mark Ruttes liberale parti VVD og Diedrik Samsons arbeiderparti PvdA ville få 36 mandater hver i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

De to partiene er begge tilhengere av EU, euroen og EUs krisehåndtering. Selv om de er tradisjonelle rivaler, venter politiske kommentatorer derfor at de etter valget vil gå sammen i en koalisjonsregjering sammen med mindre partier.

Selv har de to partiene imidlertid vært lite villige til å diskutere denne muligheten. I stedet har de vektlagt forskjellene seg imellom.

Berlin mot Paris

I valgkampen har Rutte og hans parti støttet opp om Tysklands statsminister Angela Merkel i hennes krav om streng budsjettdisiplin i EU. Samsons parti har på sin side lagt seg nærmere Frankrikes nye president François Hollande, som har tatt til orde for stimuleringstiltak for å få i gang de økonomiske hjulene.

Rutte lover å fortsette å støtte opp om den strenge linjen som Tyskland og Finland representerer i EU.

– Hellas og de andre må holde sine løfter. Hvis ikke kan vi ikke hjelpe dem, sa han da han stemte i Haag onsdag morgen.
Samson tok på sin side til orde for forsoning da han avga stemme i Leiden.

– Det er en feiltakelse å tro at man må velge mellom Paris og Berlin når man skal løse krisen, sa han.

Stabile regjeringer har historisk sett vært mangelvare i nederlandsk politikk. Årets valg er det femte på bare ti år, og gjennomsnittlig levetid for regjeringer etter annen verdenskrig ligger på 2,4 år.

EU-misnøyen

I årets valgkamp har misnøye med EU vært et gjennomgangstema, men likevel har meningsmålingene vist at velgerne trekker mot sentrum heller enn mot de euroskeptiske fløypartiene.

Geert Wilders' innvandringsskeptiske Frihetsparti, som har framstilt valget som en folkeavstemning om euroen og EU, ligger ifølge målinger an til 17– 18 mandater. Det er en nedgang fra forrige valg.

Sosialistpartiet, som er skeptisk til innstrammingspakkene for søreuropeiske land, seilte først opp som valgfavoritt, men har siden tapt oppslutning og ventes å få rundt 21 mandater, likevel en klar framgang fra forrige valg.

SISTE NYTT

Siste nytt