Hopp til innhold

Sovjetisk minnesmerke sprengt i lufta i Georgia

En kvinne og hennes åtte år gamle datter mistet livet da georgierne sprengte det sovjetiske krigsminnesmerket.

Sprengt sovjetisk minnesmerke i Georgia
Foto: Tornike Turabelidze / Scanpix/Reuters

Sprengningen er møtt med fordømmelse både hos opposisjonen i Georgia og hos Russland, som beskylder myndighetene i den tidligere sovjetrepublikken for å lide av en «manisk drift til å slette sitt eget folks historiske minne».

Les: Alt om Georgia

Begrunnelsen for sprengningen av krigsminnesmerket er at landets nye nasjonalforsamling skal bygges på stedet.

Georgias pro-vestlige president Mikheil Saakashvili ønsker å revitalisere byen Kutaisi, landets nest største, hvor minnesmerket sto.

Betongbiter slynget opp i lufta

Krigsminnesmerke i Georgia før sprenging

Slik så minnesmerket ut før det ble sprengt. Hestestatuen har blitt flyttet, og skal settes opp på i en annen by i Georgia. Delene av bronse hoveddelen av minnesmerket blir plassert på lager.

Foto: Tornike Turabelidze / Scanpix/Reuters

- Myndighetene tok denne beslutningen, vi bare gjennomfører den, sier en talsperson for lokale bygningsmyndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Store betongbiter ble slynget opp i lufta som følge av eksplosjonen, og en kvinne og hennes åtte år gamle datter mistet livet da de ble truffet av fragmenter som falt ned i hagen deres.

– Foreløpige opplysninger tyder på at sikkerhetsreglene ble brutt, sier statsadvokat Murtaz Zodelava.

Nedrivningen av det 46 meter høye monumentet i bronse og betong startet tidligere i uka.

- Gjenspeiler arrogant holdning

Kritikere hevder at sprengningen gjenspeiler en arrogant holdning til folkemeningen i landet, under den sittende presidenten Saakashvili. Presidenten beskyldes for å ha bygget mye av sin politikk siden han kom til makten i 2003 på en avvisning av Sovjet-fortiden.

Russland og Georgia var i august 2008 i krig med hverandre i fem dager. En uavhengig granskingskommisjon har konkludert med at Georgia utløste krigen ved å angripe den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Landene har hatt flere større og mindre uenigheter siden den tidligere sovjetrepublikken ble selvstendig i 1991.