NRK Meny
Normal

Georgia undertegnet fredsavtale

Men Russland avviser våpenhvile. Samtidig starter evakueringen av EU-borgere fra Georgia.

Bombet radar

Radaren utenfor Tbilisi etter nattens bombing.

Foto: EBU-EVN

Diplomater fra OSSE og EU jobber på spreng for å få til en våpenhvile, og Georgias leder skal mandag ha skrevet under en slik avtale.

Men situasjonen er fortsatt høyst uavklart, og et fransk fly ble mandag sendt til Georgia for å evakuere franskmenn og andre EU-borgere fra Tbilisi.

EU-delegasjon til Tblisi

Georgias president Michail Saakashvili i samtale med Frankrikes utenriksminister Bernand Kouchner og Finlands utenriksminister Alexander Stubb.

Foto: EBU

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner var i dag på vei til Moskva med våpenhvileerklæringen som han sa Georgias president, Mikhail Saakasjvili hadde underskrevet.

Kouchner og Finlands utenriksminister Alexander Stubb vil prøve å få russerne til å undertegne fredsavtalen, men det blir kontant avvist fra russisk hold:

- Ifølge informasjon fra våre fredsbevarende styrker i Sør-Ossetia fortsetter Georgia å bruke militær makt. Sett i lys av dette kan vi ikke vurdere dette forslaget, sier en russisk regjeringstalsmann.

I ettermiddag er det meldt om tiltagende angrep med tungt artilleri fra georgiske styrker i boligområder i Sør-Ossetia, ifølge en talskvinne for de Sør-Ossetiske separatister.

LYD: Nær enighet om fredsavtale

I morgen er det ventet at Frankrikes president Nicolas Sarkozy reiser til Moskva for å prøve å få til en våpenhvile mellom Georgia og Russland, melder fransk radio.

Frankrike har for tiden formannskapet i EU.

Ruster opp

Samtidig har georgerne det siste døgnet rustet kraftig opp i byen Gori som ligger 20 minutters kjøring fra grensen til Sør-Ossetia, forteller journalist Kristian Krogh Sørensen på telefon fra Tbilisi.

- Mens det i går var tomt for militære styrker her, har georgerne nå kommet tilbake og satt opp store artilleri- og stridsvognstillinger rundt byen, forteller Krogh Sørensen til NRK.

Ifølge det georgiske utenriksdepartementet kom om lag 50 russiske kampfly inn over Georgia i dag og utførte bombetokt over hele landet.

Dette avvises av russiske myndigheter.

- Det er ikke våre fredsbevarende styrkers oppgave å invadere georgisk territorie, sa militærtalsmann Anatoly Ngovitsyn på en pressekonferanse i formiddag.

Samtidig har georgiske styrker bombet hovedstaden i Sør-Ossetia Tskhinvali.

NETT-TV: Bush møtte Putin

- Har trukket seg ut

NATOs generalsekretær general Jaap de Hoop Scheffer uttrykte i dag bekymring over Russlands militæroffensiv i Georgia.

- Han er dypt bekymret over den overdrevne maktbruken fra russerne og mangelen på respekt for Georgias territoriale integritet, sier Carmen Romero som er talskvinne for generalsekretæren.

Minst tre russiske soldater skal være drept og 18 såret, melder det russiske nyhetsbyrået Interefax, som siterer en sørossetisk talsmann.

Dette skjer til tross for at Georgia har sagt at de har trukket seg ut av hovedstaden.

NETT-TV: Ingen utsikter til våpenhvile

En av Reuters fotografer i Tskhinvali sier at bombardementet kunne høres over store deler av byen tidlig på morgenen.

Spent i Tbilisi

I den georgiske hovedstaden Tbilisi er stemningen spent etter at russiske fly i natt bombet en militærleir og en radarinstallasjon i nærheten.

- Folk i Tbilisi er nervøse etter angrepene, forteller journalist Kristian Krogh Sørensen, som er i Georgia.

- Noen har valgt å reise ut av byen allerede, men de aller fleste holder stand og blir i byen, sier han.

Han forteller at innbyggere han har snakket med i Gori frykter at maten snart tar slutt.

- De er redde for at det skal bli fullstendig matmangel her, og de er også redde for et russisk angrep. Samtidig er de også glade for at det georgiske forsvaret nå har valgt å komme tilbake og satt opp stillinger rundt byen.

Georgisk flyktning

En georgisk flyktning i Gori.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / SCANPIX

Russisk ultimatum

Også i Abkhasia, den andre utbryterregionen, er situasjonen spent.

Dersom ikke georgierne legger ned våpenene, kommer Russland til å gå til angrep, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Tidligere mandag kom det melding om at abkhasiske opprørssoldater hadde omringet georgiske soldater i et område av Abkhasia som er kontrollert av myndighetene i Tbilisi.

Det georgiske forsvarsdepartementet sa at det ikke stemte. Derimot hadde de georgiske soldatene «drevet opprørerne tilbake».

– Det var flere angrep mot Kodori Gorge, men opprørerne er drevet tilbake, opplyste Shota Utiashvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, til georgisk fjernsyn.

Les også: USA fordømmer bombingen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt