George W. Bush blir mer populær

Tidligere president George W. Bush' politiske ettermæle er i ferd med å bedre seg, ifølge en meningsmåling fra Gallup-instituttet.

Bush Book Signing

Amerikanerne mener tidligere president George W. Bush gjorde en bedre jobb enn det Barack Obama gjør.

Foto: Julio Cortez / Ap

I målingen svarer 47 prosent av de spurte at Bush gjorde en god jobb i sine åtte år i Det hvite hus.

Det er 1 prosentpoeng mer enn hans etterfølger Barack Obama fikk på en annen måling som ble tatt opp i samme uke, skriver tidsskriftet Politico .

Dette er første gang Gallup måler Bush' popularitet etter at han gikk av. Resultatet står i skarp kontrast til den rekordlave oppslutningen på 25 prosent Bush hadde da han forlot Det hvite hus.

Flest negative

Likevel svarer de fleste spurte - 51 prosent - at Bush gjorde en dårlig jobb. Det er det bare to eks-presidenter de siste 50 årene som opplever i målingen. Den andre er Richard Nixon som måtte trekke seg i 1974 etter Watergate-skandalen . Nå er det bare 29 prosent som mener Nixon gjorde en god jobb.

John F. Kennedy, som ble skutt og drept i Dalls, Texas i november 1963, får best skussmål i undersøkelsen, og 85 prosent mener han gjorde en god jobb. Ronald Reagan får godkjent karakter fra 74 prosent av de spurte, mens Bill Clinton får støtte fra 69 prosent, opp fra 61 prosent i forrige undersøkelse.

Gallup har målt poulariteten til i alt ti tidligere presidenter som har regjert de siste 50 årene , og stilte følgende spørsmål i undersøkelsen: «Etter det du har hørt, lest eller husker om noen av våre tidligere presidenter; kan du si om du liker eller misliker måten de skjøttet sitt embete på?»

Les undersøkelsen har

Undersøkelsen ble gjort i tidsrommet 19. - 21. november blant et utvalg på 1037 voksne amerikanere. Feilmarginen er 4 prosentpoeng.

Mye positiv omtale

Politico tror den økte oppslutningen om Bush skyldes at folk har glemt noen av hans politiske mangler, og at Obama også har gjort sine feil.

Bush har fått mye positiv omtale de siste ukene etter at han utga sine memoarer «Decision Points», samtidig som han har lagt ned grunnsteinen til sitt nye bibliotek i Dallas, Texas.

- Historien vil dømme meg, har Bush sagt etter at han gikk av. Det ser ut til at det er i ferd med å skje.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt