Hopp til innhold

Generalstreik lammet Hellas

Hellas sto stille under den landsomfattende streiken onsdag. Tusenvis demonstrerte mot regjeringens økonomiske hestekur, men sosialistregjeringen har også støtte for sin tiltaksplan.

Generalstreiken i Hellas rammer flytrafikken

VENTER: En flypassasjer tar seg en lur på den internasjonale flyplassen i Athen, mens han venter på at streiken skal ta slutt. Ingen fly får lette eller lande på flyplassene i Hellas under generalstreiken.

Foto: Thanassis Stavrakis / Scanpix/AP

En gruppe på rundt 50 ungdommer forsøkte å storme universitetet i Aten, men opprørspolitiet stoppet dem med tåregass.

En annen gruppe som brøt ut av hoveddemonstrasjonen, angrep politiet med stein og brannbomber og det ble meldt om enkelte kraftige sammenstøt. Blant annet ble to fotografer skadd, og flere steder ble butikkvinduer knust.

Hoveddemonstrasjonen der rundt 27.000 mennesker deltok, gikk imidlertid fredelig nok for seg.

Generalstreik

Landets største fagforbud innen offentlig og privat sektor tok onsdag medlemmene ut i en 24 timer lang generalstreik.

Det vil si at arbeidere i alle departementer, offentlige kontorer, sykehus, skoler, banker og rettsvesenet holdt seg borte fra jobb. Også fly-, tog- og skipstrafikken ble rammet.

Protestene retter seg mot den greske regjeringen, som etter streng beskjed fra EU har lagt fram en omfattende spareplan for å få ned landets store budsjettunderskudd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Aten

Mens hoveddemonstrasjonen mot greske myndigheter gikk fredelig for seg, var det en utbrytergruppe som skapte uro. Her er politiet i kamp med en demonstrant. Politiet måttet bruke tåregass for å spre sinte, unge demonstranter.

Foto: John Kolesidis / Scanpix/Reuters

Underskuddet utgjorde hele 12,7 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2009. EUs krav er at budsjettunderskuddet innen 2012 ikke skal overskride 3 prosent.

For å klare kravene har den greske regjeringen frosset lønningene i offentlig sektor og hevet skattenivået. Dessuten er pensjonsalderen økt til 63 år.

Onsdag ble det også kjent at EU-kommisjon går til sak mot Hellas fordi landet ikke har krevd inn penger som greske bedrifter har fått i ulovlig skattelette.

Vil ikke svi

Spareplanen har satt sinnene i kok i deler av den greske befolkningen, og demonstrantene marsjerte onsdag mot nasjonalforsamlingen for å markere sin motstand.

– Markedet burde betale for krisen, het teksten på et av bannerne som demonstrantene holdt opp.

– I dag er Europas øyne rettet mot oss. I dag demonstrerer vi for håpet og fremtiden – for at regjeringen skal avblåse de varslede tiltakene, sa forbundsleder for den private sektoren GSEE, Yannis Panagopoulos.

– Jeg streiker mot lønnskuttene. Det var andre som stjal pengene våre, og vi vil ikke betale prisen, sa den 36 år gamle tjenestemannen Michalis Koroleos.

Hestekur må til

Det er første gang den offentlige og private sektoren arrangerer fellesstreik siden sosialistregjeringen kom til makten i oktober. Sammen representerer de en arbeidsstyrke på nærmere tre millioner, nesten halvparten av den samlede arbeidskraften i landet.

De fleste butikkene var onsdag åpne, og børshandelen gikk som vanlig, men noen banker ble stengt. Folk som var avhengig av offentlig transport, fikk det vanskelig. Alt bortsett fra ren nødtransport var innstilt.

Men grekerne, som er kjente for sterk streikevilje, har foreløpig ikke gått mann av huse. Meningsmålinger viser at flertallet av befolkningen ønsker å gi regjeringen tid.
55 prosent av grekerne mener at den økonomiske hestekuren må gjennomføres. Hele 76 prosent mener at ingen bør streike før Hellas er ute av sin økonomiske krise.

Demonstrasjoner og streik i Aten

Demonstranter under generalstreiken i Aten.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt