Generalstreik i Elfenbenskysten

Motstanderne til den sittende presidenten vil lamme landet for å få ham til å gå av etter valget.

ICOAST-POLITICS-UNREST-GBAGBO-FILES

Den sittende president Laurent Gbagbo nekter å gi fra seg makten. Nå truer nabolandene å gå inn med militære styrker.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Etter valget i slutten av november har Elfenbenskysten beveget seg stadig nærmere en borgerkrig etter at den sittende president Laurent Gbagbo har nektet å gi fra seg makten til mannen de fleste mener vant valget; Alassane Ouattara.

Mandag har Outtaras tilhengere bedt landets arbeidere gjennomføre en generalstreik for å lamme landet. De har bedt arbeiderne om å opprettholde streiken helt til Gbagbo har gått av.

Tidspunktet for streiken er ikke tilfeldig valgt. Tirsdag kommer tre presidenter fra Vest-Afrika for å overtale Gbagbo til å gi fra seg makten. Lykkes ikke det kan det gå mot krig.

Truer med maktbruk

På julaften samlet ledere fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS seg i et krisemøte om den spente situasjonen i Elfenbenskysten.

Soldat i Elfenbenskysten
Foto: LUC GNAGO / Reuters

– Dersom Gbagbo ikke etterkommer kravet om å fratre, vil vi ikke ha noe annet valg enn å foreta oss noe, inkludert bruk av legitim makt, for å oppnå målene til det ivorianske folket, heter det i sluttkommunikeet fra møtet i den nigerianske hovedstaden Abuja.

Samme dag ble det kjent at de vestafrikanske statenes sentralbank har stengt Gbagbos tilgang til statens midler. Banken har anerkjent Outtara som landets nye president.

Banken sa at bare medlemmene av Elfenbenskystens rettmessige myndighet skal ha tilgang til innskuddet i banken. Dermed blir vanskelig for Gbagbo å betale militæret, noe som kan øke presset på presidenten og få ham til å gå av.

Gbagbo mener det stadig økende internasjonale presset for å få ham til å gå av skyldes et plot iscenesatt av USA og Frankrike.

Krever straffeforfølging

Tilhengere av Outtara har bedt Den internasjonale straffedomstolen om å straffeforfølge alle kriminelle handlinger begått av personer fra Gbagbo-leiren.

Outtara og hans nærmeste støttespillere befinner seg på et hotell i Abidjan, der de beskyttes av 800 FN-soldater.

Valget 28. november var ment å forene et land splittet av en krig i 2002. Gbabgbo hevder at valget ble rigget i de delene av landet som støttet Outtara.

Landets valgkommisjon bestemte først at Outtara hadde vunnet, noe FN også støttet. Men landets konstitusjonsdomstol avgjorde deretter at Gbagbo var seierherren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt