General: – Vi har frigjort sju landsbyer fra IS

KHAZER/IRAK (NRK): Pentagon og irakiske myndigheter sier de gjør stor framgang i kampen om å ta Mosul fra IS, men selv hevder terrororganisasjonen at de ikke merker noe til angrepene.

General Qader

KAMPKLAR: General Zrar Abdullah Qader ved frontlinjen i Khazer, øst for Mosul.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Militæroffensiven for å frigjøre Mosul er inne i dag to. IS blir nå presset hardt.

– Vi har frigjort sju landsbyer og drept 40-50 IS-krigere. Det er klart for at irakiske styrker kan entre, sier general Zrar Abdullah Qader til NRK.

NRK møter ham ved frontlinjen i Khazer, øst for Mosul. Her holder de kurdiske Peshmerga-styrkene til.

IS har blitt presset flere kilometer mot Mosul. Totalt er ni landsbyer tatt tilbake fra terrororganisasjonen.

– Operasjonen går etter planen og er vellykket. Fienden er på retrett, men de etterlater mobile grupper på tre-fire mann. De tar vi oss av nå, sier Qassim al-Maliki, general i den irakiske hæren.

Peshmerga-kjemper i Mosul

FRONTLINJEN: En Peshmerga-soldat på frontlinjen øst for Mosul.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Svarer med miner

IS har svart med miner, IED'er og selvmordsangrep i bil. Terrororganisasjonen har minelagt landsbyene som er gjenerobret, slik at ingen kan gå inn. I tillegg har de lagt miner langs veiene og satt fyr på bildekk for å ødelegge sikten for flyene.

Liv har gått tapt på begge sider, og området rundt Mosul bærer preg av harde kamper. Det forventes at IS vil gi sterkere motstand jo nærmere Mosul styrkene kommer.

Men foreløpig hevder IS at de ikke merker noe til angrepene i millionbyen.

– Ingenting skjer i Mosul. Det er trygt og livet er normalt. Nyhetskanalene lyver, sier en person i opptakene IS skal ha gjort i går.

Lokalbefolkningen lider

Irakiske styrker ligger «foran skjema» i framrykkingen mot den IS-kontrollerte byen, framholder en talsmann for USAs forsvarsdepartement, Pentagon. Men kampen om Mosul kan bli lang. En Peshmerga-general forventer at kampene vil vare i to måneder.

I mellomtiden lider lokalbefolkningen. De kan bli fanget i kryssilden. Hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær krise.

Så mange som én million mennesker kan bli tvunget på flukt, men mange tør ikke flykte. De gjemmer seg for IS og venter på at styrkene skal gjenerobre byen.

– Alle som forsøker å flykte blir skutt og drept av IS, sier Abu Sabra (22) til The Guardian.

SYRIA-IRAQ-CONFLICT-REFUGEES

PÅ FLUKT: Mange har allerede blitt tvunget til å forlate hjemmene sine i områdene rundt Mosul. Her leker barn i en flyktningleir for irakiske familier i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp

Frykter jihadister

De siste dagene har det kommet tegn fra anonyme IS-kilder i internasjonale medier om at terrorgruppa ikke kommer til å prioritere forsvaret av Mosul, men heller trekke seg tilbake til de syriske områdene gruppa kontrollerer.

EUs sikkerhetskommisær mener Europa må være forberedt på en ny strøm av jihadister hvis irakiske styrker gjenerobrer den IS-kontrollerte byen Mosul.

– Gjenerobringen av IS' nordlige festning i Irak, Mosul, kan føre til at flere voldelige IS-krigere returnerer til Europa, sier Britiske Julian king i et intervju med avisen Die Welt.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt