General Motors: – Venezuela har beslaglagt bilfabrikk

Bilprodusenten General Motors sier at selskapet vil bruke alle lovlige midler for å få ivareta sine rettigheter til fabrikken, men legger nå ned virksomheten.

Administrerende direktør i General Motors, Mary T Barra

General Motors legger ned sin virksomhet i Venezuela etter at myndighetene i landet beslagla selskapets fabrikk. Bildet viser General Motors administrerende direktør, Mary T Barra.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

General Motors opplyser i en kunngjøring at selskapets fabrikk i byen Valencia ulovlig er blitt beslaglagt av myndighetene i Venezuela, melder nyhetsbyrået Reuters.

– I går ble GMVs fabrikk uventet beslaglagt av offentlige myndigheter, noe som hindrer normal drift. I tillegg ble andre av selskapets eiendeler, slik som kjøretøy, ulovlig tatt fra fabrikken, sier selskapet, ifølge Reuters.

– Uopprettelig skade

Selskapet sier at beslagleggelsen vil påføre General Motors uopprettelig skade, og at det også gjelder dets 2678 ansatte, de 79 forhandlerne og selskapets leverandører.

Bilfabrikanten legger nå ned sin virksomhet i det søramerikanske landet.

Venezuela har ikke svart på henvendelser om saken, skriver Reuters.

General Motors sier det vil bruke alle lovlige midler for å ivareta sine rettigheter, men det er allerede 20 pågående saker i Venezuela som behandles som voldgift, etter nasjonaliseringene som gjort av tidligere president Hugo Chávez.

Statoil var ett av de utenlandske selskapene som overdro sine prosjekter til myndighetene i Venezuela i 2007, da all olje ble nasjonalisert våren 2007.

I fjor høst truet også Venezuelas president Nicolás Maduro med å nasjonalisere bedrifter som tok del i opposisjonens generalstreik.

Dyp økonomisk krise

Beslagleggelsen av General Motors kommer samtidig med en dyp økonomisk krise i landet, og stor politisk splittelse i befolkningen.

Demonstrasjoner i Venezuela

DEMONSTRASJONER: Opposisjonen varsler nye demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro. Onsdag mobiliserte hans motstandere og støttespillere stort og sammenstøter førte til at tre personer døde.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

I går døde tre personer da demonstrasjoner førte til sammenstøter mellom motstandere og tilhengere av president Maduro.

Også bilindustrien i Venezuela er i krise. Den sliter blant annet med å få tilgang til råmateriale. Grunnen skal være kompliserte valutakontroller og at lokal produksjon har stanset opp. Mange fabrikker har svært liten aktivitet.

I 2015 avskrev Ford Motor Co sine investeringer i Venezuela.

Året før kunngjorde myndighetene i landet også en «midlertidig» overtakelse av to anlegg som produserte rengjøringsmidler, og som tilhørte Clorox co. Bedriften hadde da forlatt landet.

SISTE NYTT

Siste nytt