Hopp til innhold

Geert Wilders vil forby islam

Den nederlandske politikeren Geert Wilders vil forby Koranen og stenge moskeene. Partiet hans ligger an til å bli Nederlands største parti i det kommende valget.

EUROPE-FARRIGHT/

Partileder Geert Wilders i det høyreorienterte partiet Frihetspartiet vil forby Koranen og stenge moskeer. Partiet kan bli størst i valget 15.mars.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Islams ideologi er trolig farligere enn nasjonalsosialisme, sier den høyreorienterte partilederen Geert Wilders i sitt første store TV-intervju foran valget 15. mars.

Spenningene bygger seg opp til valget, og Wilders sammenligner Koranen med Hitlers «Mein Kampf», noe som har satt sinnene i kok hos mange.

Trump-effekten

Wilders mener Europa er på vei inn i det han kaller en «patriotisk vår», der populistiske partier som hans eget, vil seire både i Nederland og Frankrike som en følge av både Brexit og valget av Donald Trump til USAs nye president.

Wilders Frihetsparti (PVV) rir på en bølge av framgang og leder i flere meningsmålinger.

Germany Europe Nationalists

Geert Wilders (TV) tror på en Trump-effekt i Europa og at både han selv og Marine Le Pen (TH) vil seire i de kommende valgene i henholdsvis Nederland og Frankrike.

Foto: Michael Probst / AP

Budskapet om å melde Nederland ut av EU og innføre grensekontroll slår an.

Hvis valget hadde vært holdt i dag, hadde PVV fått 30 seter i nasjonalforsamlingen, mens det høyreliberale regjeringspartiet VVD hadde fått 24 mandater, ifølge det anerkjente opinionsbyrået Maurice de Hond.

Vil holde Wilders utenfor

Statsminister Mark Rutte sier det ikke er noen mulighet for at VVD vil samarbeide med Geert Wilders etter valget.

Laster Twitter-innhold

I ett av sine sjeldne pip på internett skriver statsministeren: «Null prosent, Geert. Null prosent. Det. Vil ikke. Skje.»

Men Wilders sier det blir vanskelig for statsminister Rutte å ignorere hans parti dersom han blir valgets vinner.

FILES-FRANCE-EU-PARLIAMENT

Statsminister Mark Rutte i Nederland vi likke samarbeide med Geert Wilders.

Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

– Man kan ikke sette til side 2,5 millioner velgere etter et demokratisk valg, sier Wilders i TV-programmet WNL OP Zondag.

28 partier stiller til valg i Nederland. Analytikere mener Nederland kommer til å styres av en koalisjon bestående av fire til fem partier, som til sammen har de 76 mandatene som skal til for å danne et flertall. Men dette krever lange forhandlinger.

SISTE NYTT

Siste nytt