Geert Wilders dømt for oppfordring til rasehets

Han fikk en folkemengde til å rope at de ville ha færre marokkanere i Nederland. Nå er politikeren dømt i nederlandsk rett for diskriminering og oppfordring til rasehat, men han slipper straff.

Geert Wilders

Den høyrepopulistiske politikeren Geert Wilders ble i dag funnet skyldig i diskriminering.

Foto: Peter Dejong / Ap

Wilders ble stilt for retten etter at han spurte en stor folkemengde om de ville ha flere eller færre marokkanere i landet. Det førte til at folkemengde ropte"færre, færre". Han svarte med å si at han skulle sørge for det.

I dag ble han funnet skyldig, men fikk ingen straff.

(NRK skrev i en tidligere versjon av denne artikkelen at Wilders brukte ordet avskum om marokkanere. Dette var ikke korrekt.)

Wilders selv kaller dommen vanvittig, og sier at kommer han til å anke. Det vurderer også aktoratet, som opprinnelig ønsket at Wilders skulle motta en bot på nesten 50 tusen kroner.

I dommen ble det sagt at «karakteren utsagnet hadde, var en oppfordring for andre å diskriminere folk av marokkansk opprinnelse.»

Wilders har tidligere sagt at det er irrelevant om han blir dømt eller ikke.

Geert Wilders er leder for høyrepopulistiske frihetspartiet i Nederland. Han er kjent for å ha kommet med flere islamfiendtlige uttalelser og har som mange blitt brukt på et symbol på den innvandringsfiendtlige bølgen som har preget europa de siste ordene. Han var blant annet en stor tilhenger av «Brexit»-kampanjen i Storbritannia.

Han har tidligere sammenliknet koranen med Adolf Hitlers bok «Mein Kampf» og sagt at den bør bli bannlyst.

SISTE NYTT

Siste nytt