Hopp til innhold

Gazprom: Polen og Bulgaria får ikke lenger gass

Gazprom bekrefter at de skrur igjen gasskranene, frem til Polen og Bulgaria går med på å betale i rubler. EU varsler en samlet respons.

fotografiet tatt 17. mars 2022 viser Bulgarias eneste oljeraffineri, Russland-eide Lukoil Neftochim Burgas nær byen Burgas ved Svartehavskysten. – Bulgaria har ikke råd til å støtte et forbud mot russisk olje- og gassimport som en del av sanksjonene mot Moskva på grunn av invasjonen av Ukraina, sa statsminister Kiril Petkov 8. mars. Sofia mottar 77 prosent av sin naturgass fra Russlands Gazprom og dens eneste olje. raffineriet – det største på Balkan – eies av russiske Lukoil

Det statlige selskapet sier Bulgaria har oppfylt alle sine forpliktelser og betalt i tide og i tråd med kontrakten. Landet er svært avhengig av russisk gass.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Onsdag morgen opplyser den russiske energigiganten Gazprom at gassleveransene til Polen og Bulgaria nå er stanset.

I en uttalelse sier Gazprom at de har informert polske PGNiG og bulgarske Bulgargaz om at de stopper leveransene fra 27. april, og frem til de betaler for gassen i rubler. President Vladimir Putin sa i mars at Russland kun vil godta betaling i sin egen valuta. Polen og Bulgaria har betalt i euro.

Uttalelsen siteres av det russiske statlige nyhetsbyrået Ria.

PGNiG bekrefter at leveransene har stanset. Selskapet kaller det et kontraktsbrudd. Det samme sier Bulgarias energiminister Alexander Nikolov, og opplyser om at de allerede har betalt for leveranser for April.

Yamal-Europa gassrørledningen.

En del av Yamal-Europe-rørledningen.

Foto: SERGEI GRITS / AP

Kaller det utpressing

EU varsler at det vil komme med en samlet respons.

– Gazproms uttalelse er nok et forsøk fra Russland på å utpresse oss med gass, skriver EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på Twitter.

Gassprisene har gått rett til værs siden de første meldingene om gass-stansen kom på tirsdag. Prisene på det europeiske markedet hadde onsdag morgen steget 24 prosent, ifølge Bloomberg.

Situasjonen påvirker også strømprisene i Norge, melder VG. Nordmenn kan komme til å få høyere strømregning allerede i mai, ifølge eksperter som avisen har snakket med.

Russia Ukraine War EU Gas

Von der Leyen slår hardt tilbake.

Foto: Kenzo Tribouillard / AP

Én dags varsel

Tidligere på onsdag meldte Reuters at forsyningen til Polen via gassledningen Yamal hadde gått opp noe, etter å ha vært nede i null. De viser til data fra EUs nettverk for gassoperatører. Samtidig meldte Bulgargaz at Russland enn så lenge fortsatt forsyner landet med gass. Men Nikolov sa at Gazprom har informert dem om at leveransene vil stoppe på onsdag.

Rundt 60 prosent av gassen Polen importerer, kjøpes av PGNiG fra Gazprom. Gassen leveres via Yamal gjennom Hviterussland.

– 26. april informerte Gazprom PGNiG om sin plan om full stans i leveringene dekket av Yamal-kontrakten 27. april, opplyser PGNiG. De sier Polen er forberedt på å skaffe nødvendige forsyninger fra andre kilder.

Også Bulgargaz fikk beskjed om at kranene skrus igjen med én dags varsel.

Gazprom på besinstasjon i Moskva.

Gazprom krever betaling i rubler.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

– Ingen mangel på gass

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier fyllingsgraden i gasslagrene er 76 prosent. Landet kan dermed tære på reservene. Med sommeren like om hjørnet, er det også ventet at etterspørselen går ned. En stans i leveransene er derfor ikke ventet å bli et umiddelbart problem.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikrer klimaminister Anna Moskwa.

– Alle leveranser til kundene gjennomføres i tråd med deres behov, sier PGNiG.

Les også Putins olje- og gasskrig

Illusreasjon av et russisk våpen som er dynket i Olje.

Vil ha betalt i rubler

De siste sanksjonene mot Russland har ført til krav om at EU-land må betale for gassen med rubler. Gjør de ikke det, stenges kranene. 40 prosent av EUs gassimport kommer fra Russland.

Så langt har vestlige land insistert på å fortsette å betale med euro eller dollar.

Polen planlegger å stanse importen av russisk gass innen året er omme. Da går avtalen med Gazprom ut, og en ny rørledning med norsk gass settes i drift. Den 900 kilometer lange Baltic Pipe skal levere gass via Danmark til Polen. På sikt skal den kunne dekke halvparten av landets behov.

Ukraina har, som EU, beskyldt Russland for å bruke gassen som utpressingsmiddel overfor Europa.

– Russland prøver å knuse enheten til våre allierte. Russland beviser også at energiressurser er et våpen. Derfor bør EU være forent og innføre en blokade på energiressurser, og frarøve Russland energivåpnene, uttalte Ukrainas presidentstabssjef, Andriy Yermak.

Les også Full strid om Noreg bør byggje nye gassrøyr til Europa

Gassrør