NRK Meny
Normal

Gaza: Økt diplomatisk press for våpenhvile

USA, FN og Den arabiske liga krever alle en «umiddelbar stopp av fiendlighetene» på Gazastripen. Men de ser foreløpig ikke ut til å være enige om hvilke virkemiddel som må til.

Nabil al-Arabi har tatt over sjefstillingen i Den arabiske liga.

– Det egyptiske forslaget ber klart om en våpenhvile. Vi håper Hamas godtar det, sa leder i Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, etter et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Kairo mandag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Den diplomatiske innsatsen for å sette en stopper for de økende dødstallene øker. Den arabiske liga ber Hamas godta et forslag til våpenhvile utarbeidet av Egypt.

FNs sikkerhetsråd har ifølge BBC ikke gitt sin støtte til resolusjonsutkastet fra Egypt, som USAs utenriksminister og Den arabiske liga ønsker få partene i konflikten til å godta. Ligaen består av 22 medlemsland fra den arabiske verden og har historisk støttet et palestinsk selvstyre.

– Det egyptiske forslaget ber klart om en våpenhvile. Vi håper Hamas godtar det, sa leder i Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, etter et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Kairo mandag, ifølge NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal etter planen møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem i dag, og palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah.

Tallet på døde i kamper i Gaza på palestinsk side har på nytt steget etter nye israelske angrep natt til i dag. Et flyangrep mot Gazastripen i dag tidlig skal ha tatt flere liv.

Dødstallene i Gaza er imidlertid sprikende i dag. Nyhetsbyrået Reuters melder om 546 døde i Gaza, mens AFP melder at dødstallet i dag er 583. Tre israelske soldater og to sivile mistet livet natt til tirsdag, og øker dermed dødstallet på israelsk side til 29.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu truet i forrige uke med å trappe opp militæraksjonen om ikke Hamas godtok våpenhvileforslaget fra Egypt.

«Alt må skje samtidig»

Israel aksepterte det egyptiske forslaget til våpenhvile i forrige uke, men Hamas avviste det, rasende over å ikke ha blitt konsultert i forkant, ifølge Le Monde.

For å kunne godta en våpenhvile krever Hamas at en israelsk blokale av Gazastripen fra 2006 heves. I tillegg krever Hamas at grenseovergangen til Egypt åpnes, og at et titalls fanger slippes fri.

Og «alt må skje samtidig», sier en Hamas-leder ifølge den franske avisa.

USAs utenriksminister John Kerry har tidligere krevd at Hamas godtar en våpenhvile uten å sette øvrige vilkår. Han sier han er bekymra over palestinske døsfall, men støtter samtidig Israels militære aksjon som «hensiktsmessig og legitim», ifølge BBC.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon er i Midtøsten for å prøve å få til reelle fredsforhanlinger mellom partene i konflikten. I et møte med generalsekretæren i går kunngjorde Kerry at USA gir 47 millioner dollar til humanitær hjelp til Gaza.

Han mener Hamas selv sitter med nøkkelen til å få slutt på kampene i Gaza.

En kommentator i CNN spør imidlertid hva Kerry kan vise til, etter ha å forsøkt i nesten ett år å smi en fredsavtale i Midtøsten.

Frankrikes statsminister Francois Hollande uttalte i går at «alt må gjøres for å sette en øyeblikkelig stopper for lidelsene til den sivile befolkningen i Gaza».

Men samtidig som internasjonale ledere mekler, fortsetter kampene på Gazastripen. Volden spredte seg mandag også til Vestbredden og et sykehus i Gaza ble bombet. Det har nå gått fem dager siden Israel starta sin bakkeoffensiv i det tett befolkede området.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt