Gaza: Masseprotester tredje fredag på rad

En palestinere er drept og over 520 er såret etter dagens demonstrasjoner ved grensen mellom Gazastripen og Israel. Hæren i Israel hevder at palestinere forsøker å ta seg gjennom grensegjerdet.

Her kan du se direkte fra grensen mellom Gaza og Israel. For tredje fredag på rad er det masseprotester der.

Palestinske demonstranter har igjen samlet seg ved grensegjerdet til Israel på samme måte som de to foregående fredagene. Israelske soldater svarer med tåregass og skarpe skudd.

Frem til i ettermiddag var det begrensede sammenstøt med israelske soldater på motsatt side av gjerdet, men det var ventet at protestene ville eskalere i omfang da flere tusen palestinere strømmet til området etter fredagsbønnen.

Helsemyndighetene på Gazastripen opplyser fredag kveld at en person er død som følge av skuddskader. Til sammen er over 520 registert skadet.

gaza protester

Palestinske aktivister tar seg av en ung mann som er skadet etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Ved protestaksjonene de to foregående fredagene ble mer enn 30 palestinere drept.

Foto: Khalil Hamra / AP

«Brenn israelske flagg»

Den militante islamistbevegelsen Hamas arrangerer protestaksjonen for tredje fredag på rad.

Hamas oppfordrer demonstrantene til å brenne israelske flagg, mens Israel anklager Hamas for å bruke demonstrasjonene som et påskudd for å angripe Israel.

Nyhetsbyrået AFP skriver at kilder i det israelske forsvaret hevder at palestinere forsøker å ta seg gjennom grensegjerdet.

dame demo i Gza

En palestinsk kvinne vinker med det palestinske flagget mens hun har satt fyr på det israelske flagget. Kvinnen deltar i protestaksjonen ved grensegjerdet mellom Gaza og Israel

Foto: Khalil Hamra / AP

De samme kildene hevder at palestinske aktivister bruker ikke bare stein, men at de også kaster hjemmelagde «brannbomber».

I tillegg skal «en eksplosiv gjenstand» ha blitt kastet over grensegjerdet, uten at det er spesifisert nærmere hva slags ting det er snakk om.

Kritikk av Israel

De to foregående fredagene utviklet protestaksjonen seg til voldelig konfrontasjon. Mer enn 30 palestinere ble drept i de to tidligere demonstrasjonene langs grensegjerdet til Israel.

Israel har fått kritikk fordi israelske soldater ikke har begrenset seg til å avfyre gummikuler og tåregass mot demonstranter som kaster stein.

Israelske skarpskyttere har også skutt med skarp ammunisjon.

tåregass ved gaza

Palestinske demonstranter løper i dekning for å komme bort fra tåregass. Israelske soldater skal også ha skutt med skarp ammunisjon mot demonstrantene.

Foto: Mahmud Hams / AFP

FN, EU og menneskerettighetsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking av de israelske soldatenes drap på ubevæpnede palestinere, noe Israel avviser.

Israel er 70 år

Gazastripen er styrt av den ytterliggående Hamas-bevegelsen som ikke anerkjenner staten Israel, slik mer moderate Al-Fatah gjør. Al-Fatah styrer Vestbredden.

Ledere i Hamas har sagt at protestaksjonene skal fortsette fram til Israels feiring av 70 år som selvstendig nasjon i mai i år.

Demonstrantene protesterer først og fremst mot Israel, men mange av aksjonistene markerer også sinne mot USA etter at Trump bestemte å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, samt flytte den amerikanske ambassaden dit.

Blant demonstrantenes krav er også å få «vende hjem» til det som i dag er Israel.

demonstranter Gaza

Palestinske ungdommer samler bildekk som de skal sette fyr på. De mener at den sorte røyken fra bildekkene vil gjøre det vanskelig for israelske skarpskyttere å treffe dem.

Foto: Mohammed Abed / AFP

Stor desperasjon i Gaza

Desperasjonen er stor blant de 2 millioner innbyggerne i enklaven, som i ti år har lidd under en streng israelsk blokade som også Egypt har sluttet seg til.

1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

Hamas har styrt Gazastripen siden 2007 etter å ha vunnet valget i de palestinske områdene året før.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt