NRK Meny
Normal

Gaza: Første bilimport på tre år

Israel tillot mandag import av biler inn til Gaza for første gang siden Hamas tok makten i området i 2007.

Den første bilimporten til Gaza på tre år

For førse gang på tre år - siden Hamas tok makten på Gazastripen - tillater Israel import av biler. Det er lange ventelister på biler på Gaza.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Fem nye og 15 brukte biler, importert fra Korea og Tyskland, fikk komme inn på Gazastripen gjennom den Israel-kontrollerte grenseovergangen Kerem Shalom.

Byråkrati og rakettangrep

Israel stengte blokkaden av Gaza for tre år siden, men har siden juni i år løsnet litt på grepet. Men selv om beslutningen ble tatt tidlig i sommer, har ikke importen kunne begynne før nå.

Både tunggrodd byråkrati og rakettangrep mot Israel fra Gazastripen har skylden for at bilimporten har kommet så sent i gang, mener en militær talsmann for de israelske styrkene.

Den første bilimporten til Gaza på tre år

På Gazastripen er det nå 23 personer på hver bil.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Men at palestinerne skal ha noen som helst skyld for at varer ikke blir importert til Gaza, er ikke sant, mener vise-økonomiminister Abdel Hafez Nawfal hos de palestinske myndighetene.

– Beleiringen er en Israelsk beslutning og dersom de tillater varer inn til Gaza, er det deres beslutning, sier Nawfal.

Har smuglet inn biler i tunneler

Biler har blitt smuglet inn gjennom tunneler under den egyptiske grensen, og ifølge lokale kjøpmenn har rundt 200 biler blitt solgt i år - for dobbel pris. De nye bilene vil fordeles på tre importører, som igjen vil selge bilene til lokale forhandlere.

Ifølge Gazas transportdepartement finnes det omtrent 65.000 biler i Gaza. Det er én bil på 23 personer.

En av importørene, Medhat Abu Jabal, sier til nyhetsbyrået AFP at 20 biler ikke akkurat er nok.

– Jeg har en venteliste på 40, og jeg kan ikke legge til noen siden jeg ikke vet hvor mange vi kommer til å få, sier han til AFP.

– De snakker om å importere mellom 30 og 40 biler i uken. Men det er ikke nok. Vi har ikke fått nye biler på mange år, sier Jabal.

De første to ukene skal det importeres 60 biler. Neste måned skal 240 biler importeres til Gaza.

Israel tillater fremdeles ikke eksport fra Gaza, og import av omtrent 3000 produkter - blant annet bygningsmaterialer - forbys. Israel mener Hamas kan bruke materialene til blant annet å lage bomber.

Lar palestinere styre grenseovergang

Palestinske tjenestemenn opplyser også at Israel nylig har tillatt at ansatte hos de palestinske myndighetene, som holder til på Vestbredden, fra neste måned får arbeide i Kerem Shalom.

På Gazastripen tror man at det siste er gjort for å styrke båndene mellom folket og de palestinske myndighetene, og tillatelsen fordømmes av Hamas. Hamas mener det vil gi det feilaktige inntrykket at det er palestinerne, ikke israelerne, som styrer grenseovergangen.

De palestinske myndighetene ledes av president Mahmoud Abbas. Hans Fatah mistet for tre år siden kontrollen over Gazastripen etter kamper mot Hamas. Hussein al-Sheikh, minister i Abbas sin regjering, sier at de kommer til å fortsette planene med å la palestinere jobbe i Kerem Shalom.

Håpet er at palestinerne skal få til at 350 lastebiler i døgnet kan krysse grensen gjennom Kerem Shalom, mot 80 mens israelske soldater styrer overgangen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt