NRK Meny
Normal

Store gateslag om utdanningsreform i Chile

Det brøt ut regelrette gateslag mellom studenter og politi i Chiles hovedstad Santiago torsdag 11. april. Studentene demonstrerer for gratis utdanning og mot president Sebastian Piñeras utdanningsreformer.

Over 100.000 studenter marsjerte torsdag gjennom gatene i Chiles hovedstad Santiago i protest mot en rekke utdanningsreformer. Demonstrasjonen utviklet seg etterhvert til regelrette gateslag mellom studenter og opprørspoliti.

Studentene kastet stein, maling og brannbomber, mens politiet svarte med tåregass, vannkanoner og malingkuler. Også i kystbyen Valparaiso var det store sammenstøt i gatene.

Høyere skolepenger

Store studentdemonstrasjoner har blitt en vane i Chile siden forrige president, den sosialdemokratiske Michelle Bachelet, begynte å reformere utdanningssystemet i 2006. Under den nåværende konservative president Sebastian Piñera har reformene - og dermed også protestene - blitt kraftig trappet opp.

Reformene innebærer en økt privatisering av høyere utdanning og høyere skolepenger for studentene i Chile.

Bachelet søker ny presidentperiode

Chile skal etter planen holde presidentvalg 17. november i år. I Chile kan ikke en sittende president stille til gjenvalg, og Sebastian Piñera må derfor forlate presidentpalasset mot slutten av året.

Michelle Bachelet, som satt som president frem til 2010 og etter det ledet FNs kvinneenhet UN Women, erklærte 27. mars i år at hun har til intensjon å stille som kandidat i valget.

SE VIDEO AV GATESLAGET I CHILE NEDENFOR:

Over 100.000 studenter protesterte i Santiago de Chile torsdag 11. april mot utdanningsreformer. Protestene utartet til gateslag mellom politi og demonstranter.

Demonstrasjoner i Chile

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt