NRK Meny
Normal

Gater i brann i Beirut

Tre mennesker er drept og over 130 skadet i dagens generalstreik og voldsomme demonstrasjoner i Beirut og andre libanesiske byer.

Beirut
Foto: ANWAR AMRO / AFP

Demonstrantene sperret gatene med steiner og brennende bildekk.

Hizbollahs leder Hassan Nasrallah har bedt alle libanesere streike for å presse regjeringen til å gå av. Det er uvisst hvor lenge generalstreiken kommer til å vare.

Beirut
Foto: HUSSEIN MALLA / AP

Flyplass rammet

Blant annet er veien til flyplassen i Beirut sperret. Flere arabiske flyselskaper har innstilt sine flygninger til landet i dag på grunn av demonstrasjonene.

Statsminister Fuad Siniora hadde bedt folket overse Hizbollahs oppfordrig om å streike og gå på jobben som normalt.

Sikkerhetsstyrkene har ordre om å hindre at demonstranter forsøker å blokkere gatene, melder BBC. Statsminister Siniora har sagt at han vil bruke hæren og sikkerhetsstyrkene til  å sørge for at folk kan komme seg på jobb om de vil.

– Ikke annet valg

Opposisjonen har i flere uker jobbet for å felle statsminister Fuad Sinioras regjering, og lørdag publiserte de en uttalelse hvor de oppfordrer til generalstreik tirsdag – to dager før en viktig bistandskonferanse i Paris.  

Beirut
Foto: JAMAL SAIDI / REUTERS

– Opposisjonen har ikke noe annet valg enn å nok en gang be om folkelig støtte til å heve denne demokratiske og fredelige protesten til et nytt nivå, het det i uttalelsen.

Opposisjonspolitikere sier målet med streiken er å lamme landet, deriblant viktige funksjoner som landets eneste sivile flyplass og havna i Beirut. Libanons viktigste fagforbund støtter oppfordringen til generalstreik.

Samlingsregjering

Opposisjonen består av både muslimske grupperinger, deriblant Hizbollah og Amal, og kristne grupperinger.

Hizbollah ønsker at det dannes en samlingsregjering der bevegelsen og dens allierte er store nok til å kunne nedlegge veto.

Siden 1. desember har de beleiret regjeringsbygningen i Beirut. Men så langt har de ikke oppnådd sine mål, og bevegelsen har derfor bestemt seg for å øke presset på regjeringen, melder BBC.

Det er uklart om streiken kun vil være en endagsmarkering tirsdag, eller om den vil strekke seg over flere dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt