Hopp til innhold

Homeland-episode utsatt for sabotasje

Prisbelønte og populære «Homeland» er blitt angrepet innenfra. Graffitikunstnere snek inn kritiske slagord om dramaserien i filmkulissene.

Homelands hovedperson Carrie Mathison spilles av Claire Danes

I femte sesong av Homeland er hovedpersonen Carrie Mathison, spilt av Claire Danes, tilbake i en flyktningleir. Produksjonsteamet ble lurt på settet av graffitiartister. «Homeland er rasistisk» står det i det innfelte bildet tatt av gruppa «Arabian Street Artists».

Foto: Stephan Rabold / SHOWTIME

I episoden som sendes på TV2 Zebra i kveld, går hovedrolleinnehaver Claire Danes gjennom smug og ruiner i det som skal være en Hizbollah-kontrollert flyktningleir på grensa mellom Syria og Libanon. Veggene er tagget med arabiske tegn.

Innspillingen skjer i Berlin. Det produksjonsteamet ikke visste var at graffitien inneholdt kritikk mot serien.

Veggene er tagget med kritikk av Homeland

«Homeland er rasistisk» står det her. Produsentene var uvitende om spøken.

Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV2

«Homeland er rasistisk» og «Homeland er en spøk», var noen av slagordene, som ble vist på fjernsynet, skriver nyhetsbyrået Ap.

Kritiserte serien i serien

Kunstnerne, som hadde fått oppdraget med å lage graffiti på filmsettet, har holdt på hemmeligheten inntil episoden ble sendt.

– Vi ble satt i kontakt med produksjonsselskapet i juni. De var på jakt etter «arabiske gatekunstnere» som kunne gi innspillingen mer tyngde med ekte arabisk graffiti, forklarer Heba Amin på sin hjemmeside.

De tre Berlin-baserte kunstnerne, Heba Amin, Caram Kapp og Stone valgte å kalle seg «Arabian Street Artists», et tøysenavn inspirert av serieskapernes forespørsel.

Amin skriver at de var usikre på om de ville ha jobben på grunn av seriens omdømme.

Tagging på filmkulissene med kritiske utsagn om serien

På venstre side står det: «Homeland er en vits, men den fikk oss ikke til å le»

Foto: Fra nettsiden til Arabian Street Artists

«Homeland» er kritisert for hvordan muslimer blir framstilt. Også myndighetene i Pakistan og Libanon har tidligere reagert på inntrykket serien gir av landene.

–Så kom ideen med å spre vår kritikk og kodede beskjeder på filmsettet.

La ut egne bilder

Kunstnerne hadde to dager på seg til å ferdigstille graffitien. Produsentene ønsket noe generelt som «Mohammed er den største profeten», for å gi et inntrykk av en Hizbollah-styrt leir med syrere, skriver Heba Amin på nettsiden.

I stedet væpnet vennegjengen seg med slagord, arabiske ordtak med enklere omskrivinger, og direkte kritikk av serien.

– Beskjeden var at graffitien de ønsket seg ikke måtte være politisk. Vi fikk bilder fra en ekte flyktningleir, men kunne ikke kopiere innholdet på grunn av rettighetsproblematikk, forklarer Amin.

Hun sier de tre vennene lenge vurderte lenge hvordan de kunne få ut budskapet uten å bli oppdaget umiddelbart.

Kunstnerisk sabotasje

Bilder, som kunstnerne selv har lagt ut fra opptakene i Berlin, viser tagging med meldinger som «Homeland er ikke en (tv) serie», «Det finnes ikke et hjemland (Homeland)», «Svartes liv betyr noe» og «Homeland er en vannmelon». Det siste er, ifølge nyhetsbyrået Ap, er et arabisk uttrykk for noe som er overfladisk eller en spøk.

Produsenten Alex Gansa mottar pris under det 64. Emmy-showet

Produsenten Alex Gansa kaller det kunstnerisk sabotasje. Dette bildet er fra Emmy-prisutdelingen i 2012.

Foto: John Shearer / Ap

Rampestreken var så godt gjennomført at selv den kritikerroste seriens produsent, Alex Gansa, noe motvillig hyller gateartistene.

– Vi skulle ønske vi oppdaget dette før episoden ble sendt, sier han i en uttalelse den amerikanske kanalen Showtime har sendt ut. – Men vi kan ikke annet enn å vise beundring for denne kunstneriske sabotasjen, heter det.

SISTE NYTT

Siste nytt