Gatekamper i Frankrike under protester – 40 mennesker skadd

PARIS/OSLO (NRK): Maskert ungdom kastet steiner mot politiet under protestene mot svekkede rettigheter for arbeidere tirsdag. Politiet svarte med tåregass og 40 mennesker ble skadet.

FRANCE-POLITICS/PROTESTS

maskert ungdom kastet stein og gjenstander mot politiet under demonstrasjonene.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Det har vært flere forskjellige gateslag i Paris i dag og tåregassen har ligget tungt over byen.

Tusener av mennesker marsjerte gjennom Paris for å vise sin misnøye med arbeidslivsreformene den franske regjeringen vil innføre.

Situasjonen i den franske hovedstaden kom fort ut av kontroll da gjenger med maskert ungdom knuste vinduer og kastet steiner og gjenstander mot politiet under demonstrasjonene.

Opprørspolitiet svarte med tåregass og vannkanoner for å spre gruppene med ungdommene, og ifølge fransk politi er 40 personer skadd og 73 arrestert under protestene så langt. Av de 26 skadde skal 20 være politimenn, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Like etter klokken 18.00 satte politiet en stopper for det hele. Demonstrantene skulle ha en slags markering utenfor Invalidedomen i Paris, men de ble ringet inn av politiet som satte i gang fyre av tåregassgranater og røykbomber og folk forsvant etter det.

Bannlyste bråkmakere på forhånd

FRANCE-POLITICS/PROTESTS

15 mennesker er meldt pågrepet så langt.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Dette er langt fra første gang maskert ungdom går til angrep på politiet i Frankrike under demonstrasjoner, og myndighetene hadde derfor på forhånd bannlyst 130 kjente bråkmakere fra tirsdagens protester i et forsøk på å unngå nye hendelser.

Det er ikke kjent hvilken gruppe, om noen, tirsdagens bråkmakere tilhører, men politiet og den franske regjeringen har tidligere fordømt det de sier er grupper med ultravoldelige ungdommer som blir med på protester bare for å lage bråk og slåss.

Streiken førte tirsdag også til stans i kollektivtransporten, samtidig som det ble arrangert en rekke protestmarsjer rundt omkring i landet. Titusener av mennesker var ventet å delta.

Streiken satte også sitt preg på Frankrikes mest kjente turistattraksjon Eiffeltårnet, der turister møtte stengte dører ettersom de ansatte er blant de streikende.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRANCE-POLITICS/PROTESTS

Fransk politi svarte med tåregass mot demonstrantene.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Vil stoppe reform

Fagbevegelsen og studentene i Frankrike er i harnisk over regjeringens omstridte arbeidslivsreform, som de sier svekker arbeidernes rettigheter, og krever derfor at reformen stoppes.

Målet til den franske sosialistregjeringen er å få flere i arbeid i et land med 10 prosent arbeidsledighet. Men ansatte i mange sektorer har svart rungende nei med omfattende streiker som har pågått i flere måneder og har ført til bensinmangel og lammet deler av fly- og togtrafikken i landet.

Hevder de va en million

Tirsdagens demonstrasjoner er ventet å være de største så langt, og fransk politi forberedte seg på at rundt 50.000 mennesker kom til å delta. Rundt 700 busser i regi av fagforeninger har kjørt demonstranter fra hele Frankrike til Paris, ifølge Philippe Martinez i fagorganisasjonen CGT.

– Dette er ikke slutten. Kampen er langt fra over, sa Martinez tidligere tirsdag.

Hvor mange som faktisk deltok er det sprikende opplysninger om. Demonstrantene selv sier de var en million, mens politiet sier de var 75.000-80.000.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt