NRK Meny
Normal

Gatekamper i Barcelona for tredje natt på rad

Husokkupanter har i tre netter kjempet med politiet, mens borgermesteren frykter at millioner av turister presser innbyggerne ut av Barcelona.

Okkupanter og politi slåss onsdag kveld i gatene i Barcelona for tredje kveld på rad.

Se bildene fra sammenstøtene i bydelen Gracia.

Oppørspoliti i kamp med en kvinne

Opprørspoliti i kamp med en kvinne i Barcelona onsdag kveld.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Flere titalls personer er skadet etter tre netter med sammenstøt mellom demonstranter og politi i bydelen Gracia. 14 av de skadde er ifølge nyhetsbyrået Ap politimenn.

Demonstrantene har tent på en søppelbil og kastet steiner, flasker og røykbomber mot politiet.

Sammenstøtene startet etter at politiet mandag begynte å kaste ut husokkupanter av et nedlagt banklokale, skriver La Vanguardia.

Banklokalet har vært okkupert i fem år og har fått navnet «Banc Expropiat» og har fungert som et aktivitetssenter for bydelen.

Nå sier okkupantene at de vil demonstrere i fem dager i protest mot utkastelsen.

Innbyggere i Gracia

Innbyggere i Gracia ser opprørspoliti gjøre seg klar til å gå løs på husokkupantene.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Første test for ny borgermester

Ada Colau

Før hun i fjor ble valgt til borgermester i Barcelona var Ada Colau leder av folkebevegelsen PAH, Plataforma de Afectados por la Hipoteca, eller Plattform for mennesker rammet av boliglån.

Foto: Francois Mori / Ap

Sammenstøtene sees på som den første store testen for Barcelonas nye borgermester Ada Colau, skriver The Guardian.

Før hun ble i fjor ble valgt var hun leder av folkebevegelsen PAH, Plataforma de Afectados por la Hipoteca, eller Plattform for mennesker rammet av boliglån.

PAH er en organisasjon som kjemper for de over 350.000 som er kastet ut av sine hjem etter at den økonomiske krisen rammet Spania for ni år siden.

Nå blir hun kritisert for å ha sviktet sine egne og støtte politiet mot de hjemløse.

Balkong med plakat

En balkong i bydelen La Barceloneta med et banner med teksten «Ingen turistleiligheter».

Foto: QUIQUE GARCIA / AFP

Gir turister skylden for boligmangel

Borgermester Colau har gitt turistene deler av skylden for at det er vanskelig for vanlige innbyggere i Barcelona å skaffe seg et sted å bo, skriver The Guardian.

Ifølge en undersøkelse Mastercard gjorde i 2013 kommer det 27 millioner turister i året til byen. Det setter Barcelona på en tredjeplass blant Europas mest populære turistmål, bak London og Paris.

Selv om turistene står for 14 prosent av byens inntekter, føler mange av de 1,6 millioner fastboende seg presset ut av deler av byen.

I et forsøk på å imøtekomme kritikken fra de fastboende, har borgermesteren innført flere tiltak, blant annet mot Airbnb, for å gjøre det vanskeligere for turister å presse ut lokale.

Turister på La Boqueira

Turister på Barcelonas berømte marked La Boqueira.

Foto: QUIQUE GARCIA / AFP

Turistene går i veien

Demonstrasjon i La Barceloneta

Motviljen mot turister i Barcelona har bygget seg opp over flere år. I 2014 demonstrerte innbyggerne i bydelen La Barceloneta mot «fylleturisme» og krevde tiltak mot det de opplevde som for mange turister.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Blant stedene der invasjonen av turister er blitt særlig sterk er på det historiske matmarkedet La Boqueria.

Selgere på markedet har klaget på at glanende turister går i veien og forhindrer lokale innbyggere fra å handle matvarerer.

Lokale myndigheter har i perioder gått så langt at de har nektet organiserte turistgrupper adgang til markedet i de travleste delene av dagen.

- Gamle kunder har sluttet å komme fordi de ikke har plass til å gå eller trille handlebagen, sier fiskehandleren Xavier Alonso til AFP og legger til at salget hans har blitt halvert i løpet av de siste fem årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt