Hopp til innhold

Ungarn får mer russisk gass

Putin har fortsatt en venn i Europa og under det kontroversielle besøket i Ungarn i går ble det undertegnet flere handelsavtaler.

Putin kommer ut av bilen og blir tatt i mot av statsminister Orban

Ungarn åpner dørene for president Putin. Dette er første gang han tas i mot i et EU-land siden juni 2014.

Foto: GERGELY BOTAR / Afp

De to landene er enige om en langsiktig «politisk avtale» som gjør at russisk gass fortsatt vil nå Ungarn. Enigheten erstatter en gammel avtale fra 1996, som utløper i år. Ungarn trenger heller ikke betale for ubrukt gass i den forrige avtalen.

– Vi verdsetter vårt rykte som en pålitelig leverandør av energi i Europa og Ungarn, sier Putin etter dagsbesøket hos Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Putin ser utover Budapest fra presidentpalassets balkong

Ungarns president Janos Ader viser Vladimir Putin utsikten over Budapest fra sitt kontor. Ved Donaus bredd ligger også parlamentet, der båndene ble ytterligere styrket.

Foto: Noemi Bruzak / Ap

Energisikkerhet

Gassdiskusjonen stod øverst på agendaen, men de to lederne ble også enige om å finansiere utvidelsen av Ungarns eneste atomkraftverket i Paks. Da Orbán var i Kreml i fjor fikk han løfter om russisk kapital. Låneavtalen på rundt 80 milliarder kroner ($12 milliarder) ble også bekreftet under møtet i Budapests parlamentsbygning.

Demonstranter holder plakater som sier nei til utvidelse av atomkraftverket

Protester mot utvidelse av det russiskbygde atomkraftverket i Paks. Dette bildet er fra en demonstrasjon holdt 1. februar 2014

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Opposisjonen reagerer på Orbáns sololøp overfor Russland. EU skal forhandle om en felles løsning for russisk gass til Europa og hevder at landet er mindre avhengig av russisk gass en tidligere.

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto sier til AP at landet ikke har råd til ikke å prate med russerne. Ifølge Szijjarto kommer 85 % av gassforsyningene fra Russland, og både industri og private hjem er avhengige av en sikker leveranse.

Omstridt allianse

Selv om Putin kan regne med noe støtte i Bulgaria, Slovakia, Hellas og Italia, er Orban hans nærmeste allierte i Europa. På slutten av 1980-tallet var Viktor Orbán en anti-kommunistleder og sterkt anti-russisk. Nå omtales han både som despot og som redningsmann.

Putin legger ned krans ved minnesmerket for sovjetiske soldater i Budapest

Putin ærer sovjetiske soldater som ble drept i Ungarn i 1956.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Den russiske presidenten tok også turen innom det omdiskuterte monumentet, som hedrer falne sovjetiske soldater. Bare russiske journalister fikk være med til monumentet, som nylig er restaurert for private russiske midler.

Kritikere mener Orbán tar Ungarn i feil retning med de tette båndene til Russlands president. Norges Europaminister Vidar Helgesen (H) sa til NRK i går at Orban følger Putins lærebok.

Vladimir Putin, Viktor Orban, Alexey Ulyukaev, Peter Szijjarto underskriver samarbeidsavtaler

Putin og Orban fulgte med da nye avtaler om energisikkerhet ble undertegnet i parlamentsbygget i Budapest

Foto: Szilard Koszticsak / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

For første gang siden 1984 strømmer lava fra verdens største aktive vulkan Mauna Lao.

Verdens største vulkan Mauna Loa er i utbrudd

Det strømmer nå store mengder lava ned fra vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Dette er den største vulkanen i verden og har ikke hatt utbrudd på nesten 40 år.