Gardner henrettet ved arkebusering

Ronnie Lee Gardner (49) ble i den amerikanske delstaten Utah henrettet ved arkebusering like etter klokken 8.20 norsk tid.

Ronnie Lee Gardner

Ronnie Lee Gardner blir henrettet ved arkebusering i dag.

Foto: Trent Nelson / Ap

USAs høyesterett avslo tidligere i dag dødsdømte Ronnie Lee Gardners anmodning om å utsette henrettelsen. Dermed ble han i dag henrettet omtrent klokken 8.20 norsk tid.

– Henrettelsen ble gjennomført 20 minutter og 25 sekunder over klokken åtte, opplyser talsmann Steve Gehrke i fengselsvesenet i Utah.

Mark Shurtleff hos påtalemyndigheten i Utah fortalte på Twitter tidligere at han hadde gitt beskjed om at henrettelsen kunne gå som planlagt.

I just gave the go ahead to Corrections Director to proceed with Gardner's execution. May God grant him the mercy he denied his victims.

Mark Shurtleff / Twitter

Gardner ble den tredje personen siden 1976 - og den første på 14 år - som ble henrettet ved arkebusering i USA.

I 2004 ble metoden bannlyst i den amerikanske delstaten Utah, men lovendringen hadde ikke tilbakevirkende kraft, og derfor kunne Gardner selv velge denne sjeldne metoden under en rettshøring i april i år.

Brandie Gardner

Ronnie Lee Gardners datter Brandie tok farvel med faren gjennom gitteret på dødscellen på onsdag.

Foto: Jason Olson / Ap

Satt 25 år på dødscelle

Hans siste håp om utsettelse av henrettelsen ble avslått både av Utah-guvernør Gary Herbert, en føderal domstol og den amerikanske høyesteretten. Herbert avslo to anmodninger fra Gardner, og uttalte at den dødsdømte hadde flere gode sjanser til å prøve saken sin.

Tirsdag tapte han begjæringen om å få omgjort dødsstraffen til fengsel på livstid , etter at han i 25 år har sittet på dødscelle. Gardner ba dommeren om å vise nåde, men ble enstemming nedstemt av løslatelsesnemnda. Han hadde dårlige odds, for Utah har ikke omgjort en dødsstraff siden 1962.

Gardner ble dermed til slutt skutt av en eksekusjonspelotong etter at han ble idømt dødsstraff for å ha drept en advokat under et blodig rømningsforsøk i 1985.

Fire av fem rifler ladet med ekte ammunisjon

Når Gardner i dag ble henrettet, skjedde det ved at han ble festet til en svart stol av metall, fikk en hette over hodet, fikk en blink festet til brystet og spurt om hans siste ord før han ble skutt av en eksekusjonspelotong.

Video AVRETTING CELLE

I denne cellen ble Ronnie Lee Gardner henrettet.

Fire av .30 kaliber-riflene hos de fem frivillige personene i eksekusjonspelotongen var ladet med ekte ammunisjon, mens én var ladet med løskrutt i form av kuler av voks. Dette er for at deltagerne i pelotongen ikke skulle vite sikkert om de selv skjøt Gardner. Metallstolen var omringet av sandsekker for å unngå at kulene skulle rikosjere.

De fire rundene med ekte ammunisjon ødela Gardners lunger og hjerte, førte til et nesten umiddelbart tap av bevissthet og tok Gardners liv i nesten samme sekund.

Som i alle andre amerikanske delstater som praktiserer dødsstraff, 35 til sammen, bruker også Utah nå helst giftsprøyte. I dag er det bare Oklahoma som fremdeles tilbyr dødsdømte å bli arkebusert.

Drepte advokat og bartender

Gardner ble idømt dødsstraff for drapet på advokaten Michael Burdell, som han skjøt da han forsøkte å rømme fra et rettshus i 1985. Gardner hadde da vært i retten tiltalt for drapet på bartenderen Melvyn Otterstrom, som han også ble dømt for til slutt.

Otterstroms sønn Jason var til stede med flere medlemmer fra familien sin når Gardner blir henrettet i dag.

Donna Nu

Donna Nus forlovede ble drept av Ronnie Lee Gardner, men var mot dødsstraffen.

Foto: George Frey / AP

Men dødsstraffen var kontroversiell også innad i familiene hos ofrene til Gardner. Advokaten til Burdell-familien har tidligere vitnet at de var mot fullbyrdelsen av dødsstraffen, fordi Burdell selv ville vært mot den.

– Michael var en vennlig sjel. Han elsket mennesker og han elsket livet. Og han ville ikke ønsket at Ronnie Lee skulle blitt drept, spesielt ikke i hans navn, sa Burdells forlovede Donna Nu til CNN i går.

– Har lest og sett på «Ringenes herre»

De siste timene av sitt liv brukte Gardner til å lese i romanen «Divine Justice» av forfatteren David Baldacci, mens han så på filmtrilogien «The Lord of the Rings», fortalte en talsmann for fengselsvesenet i Utah.

Hans siste måltid var biff, hummer, eplepai, iskrem med vaniljesmak og 7-Up. Måltidet ble servert på tirsdag, før han selv - av ukjente grunner - valgte å faste i 48 timer før han skulle bli henrettet.

Gjennom gitteret i fengselscellen tok han onsdag farvel med sin bror og datter. Han ba om at ingen fra hans familie var til stede under henrettelsen.

Video Steve Gehrke forteller om Gardners siste timer

Steve Gehrke fra fengselsvesenet i Utah forteller om Ronnie Lee Gardners siste timer.

– At Gardnes valg falt på arkebusering var fordi han foretrakk denne måten å dø på, ikke for å stille myndighetene i forlegenhet eller for å få oppmerksomhet, har advokaten hans sagt tidligere.

– Et mirakel om jeg ikke hadde havnet her

Gardner fikk først myndighetenes oppmerksomhet som 2-åring, da han ble funnet gående i gaten bare iført en bleie, skriver MSNBC.

Som 6-åring ble han avhengig av å sniffe lim og bensin, mens han begynte med harde stoffer som LSD og heroin som 10-åring. På denne tiden var han med stefaren sin på tyverier, skal Gardner ha forklart ifølge rettsdokumenter.

Etter å ha tilbragt 18 måneder på en institusjon for mentalt syke og etter å ha blitt seksuelt misbrukt hjemme, tok han livet av Otterstrom som 23-åring. Omtrent seks måneder senere skjøt han Burdell, som gjemte seg bak en dør i rettshuset, i ansiktet da han forsøkte å rømme.

– Jeg hadde et veldig eksplosivt temperament. Selv min mor sa at det var som om jeg hadde to personligheter, fortalte Gardner i forrige uke.

Han skal ikke ha hatt noen forestillinger om sitt eget liv, og om sin egen kurs i livet sa han til løslatelsesnemda i forrige uke at det «hadde vært et mirakel om jeg ikke hadde havnet her».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt