Hopp til innhold

Går til sak mot svensk overvåking

Norske jurister klager den svenske staten inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Juristene mener Sverige bryter med grunnleggende rettigheter for norske borgere.

FRA-loven
Foto: Grafikk / NRK

Den internasjonale juriistkommisjons norske avdeling, ICJ-Norge, ledes av høyesterettsdommer Ketil Lund og består av fremtredene jurister, dommere og advokater. I dag sendte de inn en klage mot den svenske stat til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Det er krenkende for norske borgere at datatrafikken deres overvåkes av den svenske stat, sier Jon Wessel-Aas i ICJ-Norge.

Store deler av Norges kommunikasjon over internett, SMS og telefon med resten av verden går gjennom Sverige, og med innføringen av en ny lov sist sommer blir dette overvåket.

Les også: Datatilsynet: - Svært dramatisk

Bakgrunnen er FRA-loven som tillater overvåking av tele- og datatrafikk mellom Sverige og andre land. Juristene mener Sverige bryter med grunnleggende rettigheter for norske borgere når nesten alle e-poster, sms-er og telefonsamtaler mellom Norge og resten av verden kan overvåkes, fordi de kanaliseres via Sverige.

Les og hør: FRA-loven
(medieprogrammet Kurer på P2 med gjennomgang av den svenske loven)

- Man får rett og slett et regelrett overvåkningssamfunn, hvor ingen av oss kan være trygge på om kommunikasjonen vår blir overvåket.

HVA SYNES DU OM SVENSK OVERVÅKING? DELTA I DEBATT

- I prinsippet total overvåking

Video nsps_upload_2009_2_11_20_49_40_710.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norske jurister til sak mot Sverige (Nett-TV)

- Vi har ingen kontroll, og det er i prinsippet total overvåking av all vår kommunikasjon utenfor Norge, sier advokaten Wessel-Aas.

Regjeringen skeptisk

Juristene mener norske borgere blir rettsløse fordi vi ikke har noen mulighet til å klage. Også den norske regjeringen er skeptiske til overvåkningsloven og vil ta opp saken med svenske politikere.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er skeptisk til svensk overvåking.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier til NRK at saken også er på hennes bord.

- Regjeringens standpunkt er dyp skepsis så langt, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

Hun sier at den norske regjeringen skal jobbe for nordmenns rettigheter, og at overvåking kan gå på ytringsfriheten løs.

- Vi vil jobbe for å sikre at norske borgere skal bli ivaretatt på en god måte. At personvernet og dermed også den retten en har til å ytre seg som frie personer ikke skal blir hemmet av redselen for å bli overvåket, sier Navarsete.

Les også: Venstre krever tiltak mot FRA-loven

Svenskene avventer

I Sverige er de avventende til de sterke reaksjonene som nå kommer fra Norge om den nye overvåkingsloven. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier de vil avvente en behandling i menneskerettighetsdomstolen.

- Vi har virkelig forsøkt å gjøre personvernet sterkere med denne loven. Avlytting av signaler har pågått i hele etterkrigstiden. Vi har forsterket lovreguleringen og personvernet som omhandler dette, forklarer Reinfeldt.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa i høst på svensk tv at formålet ikke er å overvåke svenske borgere men utlandske og at informasjonen kan brukes til å bytte hemmelig informasjon fra andre lands etterretning.

- Sånn sett kan man litt tabloid si at for eksempel vår kommunikasjon blir en handelsvare for den svenske etterretningstjenesten, sier Jon Wessel-Aas.

Også en svensk menneskerettighetsorganisasjon har tidligere klaget Sverige inn for menneskerettighetsdomstolen i forbindelse med denne saken.

Les dekningen i svensk media:
SVT: Sverige stevnes av ICJ for FRA-loven

SISTE NYTT

Siste nytt