NRK Meny
Normal

Går sammen mot boreforbud

32 oljeselskaper går sammen mot det midlertidige forbudet mot oljeboring på dypt hav utenfor USA.

Obama Drilling Moratorium

Oljeselskapene vil ha åpnet dype havområder utenfor for USA for oljeboring igjen.

Foto: Gerald Herbert / Ap

USAs president Barack Obama vil at forbudet skal stå ved lag i minst et halvt år, inntil granskerne har funnet ut årsaken til oljekatastrofen i Mexicogolfen.

En domstol i New Orleans kommer til å ta stilling til klagen allerede i 19-tida i kveld eller i morgen ettermiddag.

De amerikanske ørstatene er avhengige av arbeidsplassene oljeselskapene gir og økonomien som følger med.

Bare i Louisiana kan flere tusen oljearbeidere miste jobben dersom forbudet mot videre leting på havbunnen fortsetter.

De 32 selskapene, som støtter opp under Hornbeck Offshores sak mot myndighetene, mener det er urettferdig at en hel bransje skal straffes for BPs og underleverandørenes feiltrinn.

LES OGSÅ: Oljerapport fra sørstatene
LES OGSÅ: - Vi meldte om lekkasje i ventil

Nytt stoppforsøk

Både turismen og fisket rammes også hardt av oljekatastrofen. Myndighetene utvidet søndag sonen for fiskeforbudet i Mexicogulfen. Nå er 36 prosent stengt for fisking.

BP er i ferd med å klargjøre et nytt system for å fange opp olje, en innretning som skal kunne tåle orkansesongen. Innen halvannen uke bør det være på plass, mener kystvakta, som fører tilsyn med myndighetens innsats.

Den nye systemet, en enda større «hette» på havbunnen, skal både samle mer olje enn nå og gjøre det mulig for skip å koble fra dersom uværet kommer. BP arbeider også med å få på plass et større skip i Mexicogolfen. De to som ligger der i dag klarer ikke håndtere all oljen som samles opp.

Når det nye skipet kommer skal kapasiteten økes fra 28.000 fat i døgnet til 53.000 fat. Ingen kan si noe sikkert om hvor mye olje som lekker ut daglig, men myndighetens anslag ligger på opp mot 60.000 fat i døgnet.

LES OGSÅ: – Ingen vet hvor mye olje som lekker ut
LES OGSÅ: – BP vil låne 44 milliarder kroner

Obama golfet

I helga kjeftet Det Hvite Hus på BP-sjef Tony Hayward for at han var på en luksuriøs seiltur mens oljen fortsetter å sprute ut i Mexicogolfen. Pressetalsmann Bill Burton foreslo at Hayward heller burde ta yachten sin til oljeutslippet og hjelpe til med oppryddingen.

Men så måtte Det hvite hus forsvare sin egen sjef: Samtidig hadde Barack Obama tatt seg en firetimers runde på golfbanen. Pressen hoppet på og den samme pressetalsmannen måtte så innrømme at alle har rett til å hente seg inn.

LES OGSÅ: Obamas stabssjef refser BP-sjefen
LES OGSÅ:
Oljeutslippet svekker troen på Obama
LES OGSÅ: BP-sjefen ble skjelt ut

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt