Går rundt med geigerteller i eget hus

NARAHA (NRK.no): I Nord-Japan er store områder fortsatt ubeboelige på grunn av forurensningen fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima Daiichi. Myndighetene hindrer fortsatt mer enn 300 000 mennesker å flytte hjem til hus som ligger i områdene rundt kraftverket. Her er det mange «spøkelsesbyer» uten en eneste beboer.

Tatsihiko Sato

Tatsihiko Sato tar alltid med seg geigerteller når han skal «hjem» til huset sitt i byen Naraha.

Foto: NRK

Tatsihiko Sato tar alltid med seg geigerteller når han skal «hjem» til huset sitt i byen Naraha, som ligger innenfor sonen som ennå ikke er beboelig.

Kan ikke være hjemme for lenge av gangen

Geigertelleren måler radioaktiv stråling, og Sato sjekker nivået både på kjøkkenet og i stua. Oppe i annen etasje, under takbjelkene får han de høyeste utslagene – og resultatet er nedslående. Her er nivået høyere enn det myndighetene har satt for at folk skal få lov til å flytte hjem igjen.

Sato er postmann, og har nå fått svært mye lenger vei til jobben. Han og kona har flyttet inn i et midlertidig husvære i byen Iwaki, godt utenfor sonen. Han husker godt jordskjelvet som satte huset på ende. Fortsatt har de ikke fått ryddet opp.

– Morgenen etter skjelvet fikk vi ordre om å evakuere i all hast på grunn av strålingsfaren fra Fukushima-kraftverket, forteller han til NRK.

Huset til Tatsihiko Sato er fortsatt skadet to år etter tsunamien

Huset til Tatsihiko Sato er fortsatt skadet to år etter tsunamien.

Foto: NRK

Hver eneste uke er han eller et annet familiemedlem tilbake for å se til huset – og måle strålingen. Men de får ikke lov til å oppholde seg i Naraha lenge av gangen, så familien har ennå ikke kunnet komme i gang med oppryddingen.

For å holde rotter og annet utøy unna, har de satt opp en rekke feller, som jevnlig må tømmes for skadedyr.

Spøkelsesby

Men om det skulle bli lov å flytte hjem, er det ikke sikkert alle blir med:

– I familien er vi ikke enige om vi skal flytte tilbake. Jeg vil gjerne hjem igjen til huset vårt, men barna mine vil ikke bo i dette området. De vi aldri kunne føle seg trygge på at det ikke er en helserisiko ved å bo her, sier Sato.

Naraha er en spøkelsesby, på den måten at det ikke er noen som bor i husene. Men hver eneste dag kommer en liten armé arbeidere hit og til andre slike ubebodde byer for å fjerne radioaktiv forurensning. Husene rengjøres utvendig for å fjerne radioaktivt støv, og topplaget med jord fjernes overalt. Det legges i svarte søppelsekker, og til sammen 550 000 tonn er samlet inn. Men ikke alt er plassert på en trygg måte.

Huset til Tatsihiko Sato bruker geigerteller i hagen

Ute i hagen gir geigertelleren store utslag.

Foto: NRK

Fortsatt ligger det stabler med slike søppelsekker midlertidig anbrakt på jorder og plasser. Til sammen 150 000 tonn er det ingen som vet hvor man skal lagre permanent – for ingen vil ha slik avfall i nærheten.

– Jeg tror ikke det problemet noen gang vil bli løst, sier Sato pessimistisk. Selv om han ønsker å flytte tilbake til huset sitt er han slett ikke sikker på at det kommer til å skje.

– Fremtiden er svært usikker.

Mørket er i ferd med å falle over Naraha når en patrulje fra de lokale myndigheter kommer kjørende for å advare oss om at det er på tide å komme seg vekk. I den radioaktive «spøkelsesbyen» får man ikke lov til å oppholde seg mer enn noen timer av gangen.

I Søndagsrevyen klokken 1900 på NRK1 kan du se mer til Sato og hvordan situasjonen er rundt atomkraftanlegget i Fukushima akkurat nå.

SISTE NYTT

Siste nytt