Tatsihiko Sato tar alltid med seg geigerteller når han skal «hjem» til huset sitt i byen Naraha, som ligger innenfor sonen som ennå ikke er beboelig.
- Les:
Kan ikke være hjemme for lenge av gangen
Geigertelleren måler radioaktiv stråling, og Sato sjekker nivået både på kjøkkenet og i stua. Oppe i annen etasje, under takbjelkene får han de høyeste utslagene – og resultatet er nedslående. Her er nivået høyere enn det myndighetene har satt for at folk skal få lov til å flytte hjem igjen.
Sato er postmann, og har nå fått svært mye lenger vei til jobben. Han og kona har flyttet inn i et midlertidig husvære i byen Iwaki, godt utenfor sonen. Han husker godt jordskjelvet som satte huset på ende. Fortsatt har de ikke fått ryddet opp.
- Les:
– Morgenen etter skjelvet fikk vi ordre om å evakuere i all hast på grunn av strålingsfaren fra Fukushima-kraftverket, forteller han til NRK.
Huset til Tatsihiko Sato er fortsatt skadet to år etter tsunamien.
Foto: NRKHver eneste uke er han eller et annet familiemedlem tilbake for å se til huset – og måle strålingen. Men de får ikke lov til å oppholde seg i Naraha lenge av gangen, så familien har ennå ikke kunnet komme i gang med oppryddingen.
For å holde rotter og annet utøy unna, har de satt opp en rekke feller, som jevnlig må tømmes for skadedyr.
Spøkelsesby
Men om det skulle bli lov å flytte hjem, er det ikke sikkert alle blir med:
– I familien er vi ikke enige om vi skal flytte tilbake. Jeg vil gjerne hjem igjen til huset vårt, men barna mine vil ikke bo i dette området. De vi aldri kunne føle seg trygge på at det ikke er en helserisiko ved å bo her, sier Sato.
Naraha er en spøkelsesby, på den måten at det ikke er noen som bor i husene. Men hver eneste dag kommer en liten armé arbeidere hit og til andre slike ubebodde byer for å fjerne radioaktiv forurensning. Husene rengjøres utvendig for å fjerne radioaktivt støv, og topplaget med jord fjernes overalt. Det legges i svarte søppelsekker, og til sammen 550 000 tonn er samlet inn. Men ikke alt er plassert på en trygg måte.
Ute i hagen gir geigertelleren store utslag.
Foto: NRKFortsatt ligger det stabler med slike søppelsekker midlertidig anbrakt på jorder og plasser. Til sammen 150 000 tonn er det ingen som vet hvor man skal lagre permanent – for ingen vil ha slik avfall i nærheten.
– Jeg tror ikke det problemet noen gang vil bli løst, sier Sato pessimistisk. Selv om han ønsker å flytte tilbake til huset sitt er han slett ikke sikker på at det kommer til å skje.
– Fremtiden er svært usikker.
Mørket er i ferd med å falle over Naraha når en patrulje fra de lokale myndigheter kommer kjørende for å advare oss om at det er på tide å komme seg vekk. I den radioaktive «spøkelsesbyen» får man ikke lov til å oppholde seg mer enn noen timer av gangen.
I Søndagsrevyen klokken 1900 på NRK1 kan du se mer til Sato og hvordan situasjonen er rundt atomkraftanlegget i Fukushima akkurat nå.