NRK Meny
Normal

Det går mot provestlig seier i Ukraina

Valgdagsmålinger viser at Ukrainas president Petro Porosjenko og den provestlige blokken vinner en klar seier i parlamentsvalget.

Petro Porosjenko ser ut til å vinne valget i Ukraina

SEIRER: Blokken som støtter Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten), ser ut til å vinne søndagens valg til ny nasjonalforsamling i landet

Foto: HANDOUT / Reuters

Dermed ser valget ut til å ende omtrent som man har spådd på forhånd.

President Petro Porosjenkos parti ser ut til å få 23 prosent av stemmene, mens statsminister Arsenij Jatsenjuk ligger an til å få 21 prosent oppslutning i det første parlamentsvalget siden revolusjonen i februar.

Også et tredje provestlig parti gjøre det godt i valget, og president Porosjenko ser med det ut til å sikre seg god kontroll over nasjonalforsamlingen, skriver Reuters.

– Majoriteten av velgerne, mer enn tre fjerdedeler av dem som deltok, ga en sterk støtte til Ukrainas vei til EU, sier Porosjenko i en uttalelse etter at valgdagsmålingen ble klar.

– Flertallet har stemt til fordel for de politiske kreftene som støtter presidentens fredsplan, la han til.

Han sier også at partiene på den europeisk-vennlige siden vil begynne samtaler mandag.

Ikke kommunistparti

For første gang siden Sovjetunionens fall klarte ikke kommunistpartiet å sikre seg nok stemmer til å få en plass i nasjonalforsamlingen.

Men det ser ut til at det sterkt prorussiske partiet, som støtter den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, fikk nok stemmer til å sikre seg en plass i parlamentet.

Den russiskvennlige blokken ligger an til 7,6 prosents oppslutning, og er med det over grensen på fem prosent som trengs for å få sete i parlamentet. Totalt sett ligger det likevel an til et ukrainsk parlament med en sterk provestlig og svak prorussisk oppslutning.

Ikke mulig å stemme

Valget er imidlertid preget av den sterke uroen i Ukraina. Kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere fortsetter flere steder i regionene Luhansk og Donetsk, til tross for at partene har inngått en våpenhvile.

Konflikten i landet gjør også at svært mange velgere ikke får anledning til å stemme ved dagens valg. Omtrent fem millioner ukrainske statsborgere i Donetsk, Luhansk og den russisk annekterte Krim-halvøya får ikke delta i valget.

Ifølge AFP kan personer i disse områdene i teorien reise for å stemme et annet sted, men dette er lite trolig at vil skje, og flere fortalte til nyhetsbyrået at de ikke får stemme.

Valgoppslutningen var bare på 40 prosent like etter klokken 16 lokal tid, skriver BBC.

De prorussiske områdene vil understreke sin uavhengighet til Ukraina ved å avholde sitt eget valg den 2. november, skriver Reuters.

Vil løse konflikten

Med støtte i det ukrainske parlamentet håper president Porosjenko å kunne finne en løsning på den spente konflikten i landet, samtidig som han kan bevege Ukraina i retning mot Europa og EU.

– Alle disse menneskene ønsker fred, og vi står sammen med dem, sa Porosjenko til Reuters.

Av 450 seter i parlamentet er det bare 423 som er på valg, siden det ikke ble gjennomført valg i deler av landet. Målingen gjelder kun for valgkretsene der det stemmes over partilister, som utgjør 225 av 450 seter i parlamentet. Resultatene fra enkeltmannskretsene blir kjent om noen dage

Eldre kvinner stemmer ved valget i Ukraina

TIL STEMMEURNEN: Disse eldre kvinnene hadde tatt turen til et valglokale i nærheten av Kiev for å stemme ved parlamentsvalget.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt