Hopp til innhold

Går med på våpenhvile i Sør-Sudan

Den sørsudanske regjeringen har gått med på en umiddelbar våpenhvile i kampene med opprørsstyrkene.

Kiir og Kenyatta

Presidentene Salva Kiir (t.v.) og Uhuru Kenyatta (t.h.) i Juba torsdag.

Det opplyser statssjefene i Sør-Sudans naboland i en pressemelding fredag ettermiddag.

Statssjefene i den østafrikanske organisasjonen IGAD har hatt møte i Kenyas hovedstad Nairobi dag. Statssjefene sier at de vil at alle krigførende parter i Sør-Sudan skal møtes til samtaler 31. desember.

– IGAD ønsker velkommen den sørsudanske regjeringens forpliktelse til en umiddelbar våpenhvile og henstiller til Dr Riek Machar og andre parter å komme med tilsvarende forpliktelser, skriver IGAD i pressemeldingen.

Harde kamper i beleiret by

Samtidig som nabolandene prøver å få gjennomført samtaler mellom partene, meldes det om harde kamper i Sør-Sudan.

– Her er det ingen som styrer, ingen elektrisitet, ingen lys, ingen vann og folk flykter som best de kan. Byen er delt i to, forteller biskop Hilary Garang. Han er igjen i den sørsudanske byen Malakal.

Malakal ligger i Øver Nilen og er hovedstad i den oljerike delstaten.

Ifølge styrker lojale til den tidligere visepresidenten Riek Machar har de nå kontroll over byen, i likhet med Bentiu i nabostaten Unity, også det en nøkkelby når det gjelder Sør-Sudans olje og inntekter.

Oljen står for 98 prosent av landets inntekter og flere av oljefeltene i Øvre Nilen og Unity skal være på opprørernes hender.

Guvernøren i Øvre Nilen skal også ha stukket av, forteller den samme kilden til nyhetsbyrået AFP.

Men ifølge en talsmann for regjeringshæren er dette bare oppspinn.

– De som støtter Riek Machar er overvunnet, og de er ikke lenger i Makalal. Regjeringshæren er i ferd med å befeste sin tilstedeværelse og byen er under vår kontroll, sier vedkommende til AFP fredag morgen.

Men ifølge andre som fortsatt oppholder seg i byen, er situasjonen langt fra avklart og lik den biskop Garang beskrev til BBC i går kveld.

Han kalte da tilstanden som rådet for lovløs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Malakal

Byen Malakal ved Nilens bredder har sett harde kamper den siste uken.

Foto: Peter Martell / AFP

Slåss fra hver sin side

– Det er ingen myndigheter som styrer, det er ingen elektrisitetsforsyning, vi har ikke lys og vi har ikke vann. Folk forsøker å komme seg ut herfra.

– Byen er delt i to, de stridende holder fortsatt på å posisjonere seg og kampene bryter ut når partene bestemmer seg for det, sa biskopen på telefon.

Da hadde det vært to-tre dager med intens skyting. Regjeringshæren kontrollerte nordsiden av byen og Machar-styrkene sørsiden.

Selv ønsker Hilary Garang ikke å forlate byen fordi familier har søkt tilflukt hos ham, og han sier han vil gjøre sitt beste for å beskytte dem.

FN-forsterkninger på vei

Redde sørsudanere har også søkt tilflukt hos FN og deres baser rundt om i landet.

Vel 50.000 er nå innenfor FN sine porter, på forlegninger som er bygget for å huse langt færre. Ytterligere 50.000 – hvis ikke flere – er antatt å være på flukt.

Lederen for FNs arbeid i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, gjorde det klart på en videopressekonferanse i Juba i går kveld at hun og FN ikke vil svikte.

– Vi blir her og vi vil gi alle som trenger det beskyttelse, slo hun fast.

Hilde Frafjord Johnson

Lederen for FNs arbeid i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, under en seremoni i Juba tidligere i år.

Foto: ISAAC ALEBE AVORO / AFP

Johnsen bekreftet at de hadde fått rapporter om intense kamper i Malakal, mens det har roet seg i Bentiu. I Bor derimot, som var den første som ble tatt av Machar-styrkene og som regjeringshæren sier de har gjenerobret, skal det fortsatt være mye skyting.

– Lik ligger i gatene og hele byen er forlatt. Det er ingenting som fungerer her, fortalte en frilansjournalist som hadde vært inne i byen til AFP.

FN har vedtatt å doble sin militær- og politimessig tilstedeværelse i Sør-Sudan, til 12.500 soldater og 1.300 politifolk, som skal overføres fra andre FN-styrker i Darfur, Kongo og Liberia så raskt som mulig.

Styrkeforsterkningene skal være på plass i Juba allerede i morgen, lørdag, hvis alt går etter planen.

– Jeg har sagt at vi trenger dem hit innen 48 timer, og det er en forståelse for dette, sa Johnsen i går.

Også helikoptre og militære transportfly fraktes til Juba, for å være tilgjengelig for FN-personellet.

Har overtatt patruljeringen

En av oppgavene vil være å beskytte FN-leirene.

Johnsen opplyste at UNMISS-styrken har overtatt patruljeringen av gater og bydeler i Juba, i et forsøk på å gjenopprette en viss ro og orden slik at innbyggere som har rømt fra hovedstaden kan vende tilbake.

Det har kommet rapporter om massegraver, likvideringer og massevoldtekter, men Hilde Frafjord Johnson sier at de foreløpig ikke kan bekrefte om hva som stemmer og ikke stemmer, men at de er i gang med etterforskning.

Minst 1000 mennesker skal ha mistet livet under kamphandlingene den siste uken.

FN har bedt verdenssamfunnet om bidrag på 166 millioner dollar, eller 1 milliard kroner, gjennom de neste tre månedene. Pengene skal brukes til matfordeling, organisering av leirene for fordrevne og helse- og sanitærtiltak.

Ifølge FNs kommissær for humanitær hjelp i Sør-Sudan Toby Lanzer og UNICEF er situasjonen prekær i deler av landet, inkludert i FNs egne leire.

– Det er et desperat behov for mat og rent vann, spesielt i FN-leiren i Bor. Mangelen på toalettfasiliteter gjør at faren for smitte og sykdommer øker raskt.

– Vi trenger også telt, blant annet for å beskytte barna, som nå må tilbringe hele dagen ute i den intense solen og varmen og som må sove ute i de kalde nettene, sier Iyorlumun Uhaa i UNICEF gjennom FNs presseservice.

SISTE NYTT

Siste nytt