NRK Meny
Normal

Strauss-Kahn ute av husarrest

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn må ikke lenger sitte i husarrest i påvente av rettssaken.

 Dominique Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair

En smilende Dominique Strauss-Kahn på vei ut av rettsbygningen i New York sammen med sin kone Anne Sinclair. Han har nettopp fått vite at han ikke lenger må sitte i husarrest.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Dommeren i New York slo imidlertid fast på rettsmøte i ettermiddag at Strauss-Kahns «sak ikke er over».

Slipper husarrest

Klokken 17.42 norsk tid kom den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet ut fra rettsbygningen i New York der retten har bestemt at han kan løslates fra husarresten frem til rettssaken mot ham starter.

LES: – Strauss-Kahn-saken kan kollapse

Strauss-Kahn slipper husarrest, forutsatt at han skriftlig lover å møte opp i alle framtidige rettsmøter.

Dette vil også innebære at han kan reise fritt rundt i USA og få tilbake én million dollar som han har betalt i kausjon og fem millioner dollar som han stilte i garanti da han ble løslatt fra varetekt.

Han kan imidlertid ikke forlate USA frem til rettssaken starter.

LES: Lagarde blir ny IMF-sjef

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn på vei inn til det viktige rettsmøte i rettsbygningen i New York sammen med sin kone.

Foto: Louis Lanzano / Ap

Neste gang Strauss-Kahn må møte i retten er 18. juli

Utenfor rettslokalet sier Strauss-Kahns advokater til pressen at de tror rettens neste trekk vil være en frafallelse av anklagene mot den tidligere IMF-lederen.

Lamslåtte i Paris

I Paris er folk overrasket og lamsslåtte. Man hadde ikke ventet seg at denne saken plutselig kunne smuldre opp og eventuelt bli henlagt, forteller NRKs Europakorrespondent Hege Moe Eriksen.

– Tidligere statsminister Leonel Jossepin kaller dette for en nytt jordskjelv. Men sterke reaksjoner har preget saken helt fra begynnelsen. Det er snakk om et politisk jordskjelv, sier hun.

Strauss-Kahn var favoritt til å bli sosialistpartiets presidentkandidat, han var storfavoritt til å vinne presidentvalget neste år. Og han har mistet alt.

– Det er en sjokkerende vending som skjer i dag, og det vekker enorm oppmerksomhet i hele nord-Europa, sier Eriksen.

Luksusleilighet

Siden han ble løslatt mot kausjon, har han bodd i en luksusleilighet som hans kone har leid på Manhattan.

Den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) er anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i New York. Men fredag skrev New York Times at stuepikens troverdighet skal være så dårlig at etterforskerne tviler på forklaringen hennes. Hele saken mot den mektige franske politikeren kan dermed falle fra hverandre, ifølge avisen.

Etterforskerne skal ha oppdaget at den 32 år gamle stuepiken angivelig har vært involvert i både hvitvasking av penger og narkotikasmugling, og at hun har forbindelser til fengslede narkotikasmuglere.

To etterforskere avisa har snakket med, sier det er store hull i forklaringen hennes, at de ikke tror på mye av det hun sier, og at hun gang etter gang er tatt i løgn både om omstendighetene rundt det angivelige overgrepet og om henne selv.

Strauss-Kahn kan nå komme til å bli trodd på det han hele tiden har hevdet: at den seksuelle kontakten var frivillig.

Politisk comeback?

Det skal være liten sjanse for at Strauss-Kahn gjør noe politisk comeback selv om sex-saken mot ham forvitrer.

Før Strauss-Kahn ble pågrepet, var han favoritt til å bli Sosialistpartiets presidentkandidat i hjemlandet Frankrike. Men ekspertene er uenige om en eventuell rask løslatelse og henleggelse av saken vil føre til at han igjen er aktuell som partiets toppkandidat, slik mange hadde håpet.

– Muligheten for at han skal kunne stille som presidentkandidat i neste års valg, vurderer jeg som null. Uansett hva som skjer i saken mot ham, så er ryktene om hans livsstil spredt og skaden skjedd, sier Frankrike-ekspert Franck Orban til NTB.

Han utelukker imidlertid ikke at Strauss-Kahn vil gjøre politisk comeback på sikt hvis det nå viser seg at stuepikens anklager er falske.

– I politikk er alt mulig, og man dør aldri i politikken, bortsett fra rent fysisk. Strauss-Kahn kan absolutt komme tilbake, men ikke ved valget 2012, sier han.

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn er anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i New York.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Uunnværlig

I Frankrike er meningene delte. Enkelte av Strauss-Kahns partifeller mener det er svært usannsynlig at han blir presidentkandidat ettersom nominasjonsprosessen allerede er godt i gang. Andre håper at han likevel vil kunne spille en viktig rolle.

– Alle de som spekulerte på at han ville forsvinne fra politikken, må nå regne med en person som jeg håper snart vil kunne bevege seg fritt omkring og som kan se det franske folket rett i øynene, sier parlamentarikeren Jean-Marie Le Guen.

Han kaller Strauss-Kahn for «en uunnværlig deltaker i det politiske livet de neste månedene».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt